Styrelsen informerar juli 2023

15 juli 2023 Lite sommarläsning om vad som händer just nu på HSB Violen.

Efter omval och fyllnadsval på stämman i juni ser styrelsen för det kommande året ut som följer:

-          Christina Haavisto, christina.haavisto@mail.com

-          Bengt Hägglund, b.g.hagglund@gmail.com

-          Bo Franzon, bomfranzon@gmail.com

-          Daniel Granäng, granang9511@gmail.com

-          Sven Eriksson, sag.eriksson@gmail.com

-          Tina Jägerholt, styrelseservice.gbg@hsb.se

Styrelsens målsättning är som tidigare att på ett ansvarsfullt sätt förvalta fastigheten genom att ständigt förbättra och effektivisera drift, underhåll och förvaltning samt genomföra investeringar för att i slutändan få både låg avgift och högt värde på våra bostadsrätter.

Vår handlingsplan är oförändrad, men efter ett intensivt år med större projekt som stambyten, takrenovering och balkongrenovering skall vi nu hämta andan en aning, dock utan att förlora blicken på vad som fortfarande finns kvar att göra på vår lista:

-          Värmekabel stuprör

-          Utbyte av utrustning för elmätning

-          Utbyggnad av antalet laddstolpar

-          Översyn av avlopps och dagvattenledningar

-          Fortsatt konkurrensutsättning av förvaltning

-          Fortsatta energieffektiviseringar (solceller, frånluftsvärmepump, etc)

-          Översyn av gemensamhetslokaler

Nedan följer en uppdatering om vad som hänt sedan början av året men allra först ett par viktiga meddelanden:

-          Det blir grillfest på Violen söndagen den 20 augusti, 15:00, Meddela deltagende till Sven Eriksson, sag.eriksson@gmail.com. Alla är hjärtligt välkomna!

-          Söndagar och helgdagar är vilodagar på Violen, inga störande aktiviteter är tillåtna, ingen borrning, spikning, eller sågning, var snäll att respektera detta!

 

 

Vattenläckan efter takrenoveringen, visade sig bero på ett felmontage av ett rör som leder vattnet ut från taket och in tratten på de nya yttre stuprören. Detta orsakade att vattnet kunde rinna vid sidan av tratt och stuprör och utefter fasaden in i köksfönstren på ettorna i 18A. Utredandet av ansvarsfrågan har tagit tid, men det är nu klarlagt att entreprenörens ansvarsförsäkring kommer att ta kostnaderna för reparationerna, som kommer att påbörjas snarast möjligt.

Värmekabel till stuprören, för att förhindra frysning vintertid, offerter har kommit in och beslut om upphandling kommer att tas på nästa styrelsemöte.

Balkongrenoveringen, har förutom några veckors försening förlöpt utan överraskningar och med samtliga balkonger färdiga innan semestern kan vi nu njuta av att vara ute på våra balkonger igen.

Hissar, problemen med återkommande stopp, speciellt i 18A, gäckar oss fortfarande, även om det är mer sällan. Efter mycket raka svar av Bosse på en kundundersökning gjord av Kone har dock våra problem nu tagits ända upp till exekutiv nivå för en total genomlysning. Vi får se vad det kan leda till.

Laddplatser, efter en trög start blev de två sista av våra fyra laddplatser snabbt uthyrda under våren, så nu måste vi planera för fler. För att få hjälp med detta behöver vi också veta era planer. Skriv ett mejl till b.g.hagglund@gmail.com och berätta om när du planerar att köpa elbil och kommer att behöva en laddplats. Vi kommer därefter att i omgångar installera infrastruktur och fler platser.

Utbyte av radiosändare för individuell mätning och debitering (IMD) av el, och eventuellt byte av leverantör kommer att upphandlas under sommaren. Fördelar är lägre pris och öppen standard så avtal kan konkurrensutsättas. Innebär åtkomst till lägenhet och kortare elavbrott vid inkoppling.

Tele2 uppgraderar just nu sitt bredband till fiber med 10G-teknik, vilket kommer att betyda stabilare uppkoppling med bättre kvalitet, snabbare bredband, samt nästa generations tjänster. De kommer att förvarna, men kortare driftstopp kan förväntas vid inkoppling.

Fuktmätning, bra resultat, inget behov av ny dränering de närmaste åren.

Avlopp och dagvatten, nya undersökningar kommer att göras för att se om status förändrats.

Bevattningsutrustning kommer att installeras vid uteplats.

Pergolan är instabil och kommer att tas ner och ersättas med häck och belysning.

Trädgård mm, träd har beskurits och tagits bort, nya planterats, häckar föryngrats och flisats.

Varmvattnet var för några veckor sedan lite kallt, experter tog sig en titt och konstaterade att en kontrollventil inte fungerade som tänkt, men Kungälvs Energi var inte övertygade. Då gick Bengt till aktion och beväpnad med kunskap och data insamlad av övervakningssystemet vi tidigare investerat i kunde han överbevisa om behovet av byte av ställdonet till ventilen, vilket skedde samma dag med temperaturen genast tillbaka till det normala. Inte fel med en styr och regler expert i styrelsen!

Handukstorkar, tänk på att varmt vatten alltid skall cirkulera för att undvika tillväxt av Legionella bakterier. Felanmäl om handukstorken blir kall.

Konkurrensutsättning av förvaltningsavtal, efter att omförhandlat de tekniska förvaltningsavtalen kommer vi nu att gå vidare och titta även på övriga förvaltningsavtal.

Solceller och frånluftvärmepump, baserat på erfarenheter från andra bostadsrättsföreningar kommer vi med aktuella prisantaganden se om vi också kan spara pengar och samtidigt bidra till klimatomställningen genom att installera solceller och/eller frånluftsvärmepump.

Översyn av gemensamhetsutrymmen, baserat på svaren på vår tidigare enkät kommer vi under året att skapa oss en vision av vad vi skulle kunna göra med våra gemensamhetsutrymmen för att öka trivsel och användning samtidigt som vi gör vår förening mer attraktiv och ökar värdet på våra bostadsrätter.

Energibesparing tvättstugor, vi fortsätter att noga följa elförbrukningen i tvättstugorna som efter byte av maskiner samt inkoppling av varmvatten till tvättmaskiner fortsätter att gå åt rätt håll.

Elprisstöd, tyvärr blev det inget elprisstöd till HSB Violen eftersom vi under perioden hade sett till att ha fast elpris och inte påverkats av elprishöjningarna. Nytt elavtal kommer sommaren 2024.

Piskbalkongerna, är nu fullt tillgängliga igen efter takrenoveringen.

Återvinningen, till sist, kommer att övertas av kommunen och skall senast 2027 vara ”fastighetsnära”. Vi tycker att vår redan är det, men det kan betyda förändringar.

Styrelsen önskar er alla en glad sommar!