Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny lag ökar bostadsrättsföreningens ansvar vid större entreprenader

18 december 2015 Från och med den 1 januari 2016 gäller nya krav på att föra elektronisk personalliggare i byggbranschen. En personalliggare är en lista över vilka personer som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de börjat och slutat sina arbetspass.

Kraven som ställs
Kraven gäller arbeten som överstiger 4 basbelopp, (år 2016 motsvarar detta 177 200 kronor inklusive arbete och material), där det nu ställs krav från skatteverket att man för elektroniska personalliggare.

Byggherren (bostadsrättsföreningen i detta fall) har skyldighet att:
• Anmäla byggstart till skatteverket.
• Skaffa utrustning som gör det möjligt att föra elektronisk personalliggare (till exempel app i mobiltelefon).
• Hålla den samlade personalliggaren tillgänglig på byggarbetsplatsen för skatteverket.
• Anmäla att byggverksamheten har avslutats.

Dokumentationen ska ske elektroniskt till exempel via mobil, surfplatta eller dator som kan läsas av eller skrivas ut på byggplatsen.
Som byggherre finns möjligheten att skriva över detta ansvar till totalentreprenören.

Detta kan HSB Göteborg bidra med

När HSB Göteborgs ombyggnadsprojektledare ansvarar för insatsen ingår hjälp att skriftligt föra över ansvaret för ovan till den totalentreprenör som anlitats.
När bostadsrättsföreningar har förvaltaravtal hos HSB Göteborg ingår det i förvaltarens uppdrag att skriftligt föra över ansvaret för ovan till den totalentreprenör som anlitats.

Om HSB Göteborg har anlitats för entreprenader omfattande tekniska tjänster eller trädgårdsanläggning som överstiger 4 basbelopp exklusive moms, tar HSB Göteborg över ansvaret för personalliggare och att anmälningar om skriftlig överföring sker från bostadsrättsföreningen.

Om ni har frågor eller fundering kring de nya reglerna läs mer på Skatteverkets hemsida eller kontakta Christer Nygren, marknadsområdeschef Öster HSB Göteborg:
E-post: christer.nygren@hsb.se
Telefon: 010-442 20 75