Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vinnarna till priset Nyttigaste affären

17 november 2015 Den 16 november delades utmärkelsen Nyttigaste Affären ut för första gången. På prispallen stod både Gothia Towers och Räddningsmissionen. De har nämligen en affär ihop. I motsats till många andra priser belönar Nyttigaste Affären en relation. En affärsrelation som möter sociala och/eller miljömässiga utmaningar och som andra organisationer kan inspireras av.

I motiveringen till pristagarna står det:
"Gothia Towers och Räddningsmissionen har genom en medveten och långvarig relation bidragit till att Räddningsmissionens verksamhet Björlanda prästgård, får avsättning för sina produkter.

Professionalism präglar affärens alla delar. Gothia Towers medvetna val av leverantör har bidragit till en väg in i samhället för personer som varit utan arbete. Affärsrelationen är en fin förebild för andra som vill göra Nyttiga Affärer och visar att en sådan relation kan börja med ett tjog ägg, för att idag ha vuxit till att bli 80 vaktelägg och 500 hönsägg i veckan, till en känd restaurangverksamhet."

Det är HSB Göteborg som tagit initiativ till utmärkelsen och som är dess värd under detta första år. Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg, säger:
– Efter 90 år i branschen har vi visat att den kooperativa affärsmodellen och fokus på hållbarhet håller i längden. Det är inte en utopi att affärer kan möta samhälleliga och miljömässiga utmaningar. Genom utmärkelsen vill vi uppmuntra andra att tänka lika hållbart.

Han fortsätter :
– Därför belönar vi en affär där minst två parter ingår. Minst en av dessa drivs demokratiskt och har miljö och/eller social nytta som främsta drivkraft.

Juryn har bestått av Sofie Strempel från advokatbyrån Gärde Weslau, Eva-Lena Albihn från Business Region Göteborg, Lars Göran Anderssson från HSB Göteborg och Sven Bartilsson från Coompanion.
Coompanion, vars uppgift är att främja kooperativt företagande, har på uppdrag av HSB Göteborg, varit projektledare under året.