Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Flyktingvåg ställer krav på bostäder

26 augusti 2016 Den stora flyktingvågen till Sverige under hösten 2015 ställer höga krav på kommunerna att hitta boende till nyanlända. Allt fler kommuner riktar sig nu till privata fastighetsägare. Göteborgs Stad har därför inlett samtal med HSB Göteborg för att lösa den uppkomna bostadsbristen bland nyanlända. Därtill pågår också ett projekt i Kungälv där HSB Göteborg bygger om lokaler till bostäder.

Flyktingvågen till Sverige under hösten 2015 ställer stora höga krav på kommunerna att hitta boende till nyanlända. Situationen är mycket pressad och kräver extraordinära insatser. Göteborgs Stad har liksom andra kommuner runt om i Sverige uppmärksammat denna stora utmaning. Behoven är helt enkelt större än vad de kommunala bostadsbolagen förmår att tillgodose.

- Frågan om hur privata fastighetsägare kan bidra till att lösa detta har därför kommit upp och innan sommaren inledde Göteborgs Stad diskussioner med blanda annat HSB Göteborg i syfte att höra hur privata fastighetsägare kan bidra, berättar Kristian Isberg, chef för Hyresfastigheter på HSB Göteborg. HSB är Sveriges största privata fastighetsägare och en organisation med stort samhällsengagemang, så för oss är det naturligt att delta i dessa diskussioner.

Inom HSB finns sedan tidigare ett gemensamt regelverk för fördelning av hyresrätter där bosparare och medlemmar har förtur. I våras fattade HSBs förbundsstämma ett beslut som möjliggör ett undantag om regionföreningarnas styrelser så beslutar. Undantaget öppnar upp för möjligheten att göra tillfälliga undantag i turordningsreglerna för nyanlända.

- HSB Göteborgs styrelse har beslutat att införa en tillfällig riktlinje som gör att vi kan tillmötesgå eventuella förfrågningar från Göteborgs Stad, berättar Kristian Isberg.

Undantaget som styrelsen fattat innebär att HSB Göteborg under en viss tid kan fördela tio procent av den omsättning vi har på hyreslägenheter till kommunerna som boende för nyanlända.

- Det skulle i så fall innebära fem till tio lägenheter per år för vår del. Men vi vill inte vara ensamma i detta, utan förutsätter att andra privata fastighetsägare också bidrar, säger Kristian Isberg.

HSB Göteborg har också under sommaren inlett ett projekt med att bygga om outhyrda kommersiella lokaler i Kungälv till bostäder för nyanlända. Det var efter diskussioner med Kungälvs kommun kring kommunens behov av bostäder för nyanlända som HSB Göteborg såg möjligheten att omvandla lokalerna till bostäder.

- Just nu råder en extraordinär situation med brist på bostäder till människor som flytt krig, och alla behöver bidra. Ingen aktör kan göra allt, men alla kan göra lite, säger Kristian Isberg.

Projektet i Kungälvs Kommun innebär att lediga lokaler byggs om med ett tillfälligt bygglov och anpassas till ett tillfälligt boende som kommunen sedan upplåter till nyanlända under max tre år.

Vill du veta mer, kontakta
Kristian Isberg, chef Hyresfastigheter HSB Göteborg
E-post: kristian.isberg@hsb.se