Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Studio 1 - byggt på gott samarbete

09 december 2016 Kasper Salin-priset 2016 tilldelades HSBs Studio 1 i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitektonisk höjd och fin samklang med omgivande natur var några av lovorden som hördes när juryn prisade projektet.

Som kooperation tror vi på att samverkan skapar stordåd. Ett varmt tack till alla goda partners med Johannes Norlander arkitektur i spetsen som förverkligat vår projektidé ”Dåtidens våning i modern tappning”: Sydväst arkitektur och landskap, Development Partner, PEAB med hantverkare och underentreprenörer, Bengt Dahlgrens, Norconsult, ÅF, Kaba Konsult, Älvstranden Utveckling, Konsortiet Örgryte Torp och Göteborgs Stad. Och naturligtvis alla engagerade medlemmar, medarbetare på HSB Göteborg och boende i HSB brf Studio 1. Grattis till oss alla!

Nyfiken på vilka spännande projekt HSB har på gång? Här kan du läsa mer om våra kommande projekt.

Sedan 1962 har Kasper Salin-priset för bästa byggnad delats ut av Sveriges Arkitekter och räknas som Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris.

De nominerade till Kasper Salin-priset 2016 var:

Studio 1, flerbostadshus i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitekt är Johannes Norlander arkitektur, byggherre HSB. 

Ur juryns motivering: "Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng."

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Arkitekt är Wingårdhs, byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.
Ur juryns motivering: "Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag."

Bro galopp i Bro, Önsta. Arkitekt är Gustav Appell arkitektkontor, byggherre Svensk Galopp.
Ur juryns motivering: "Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form."

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Arkitekt är Dorthe Mandrup Arkitekter, byggherre Helsingborgs stad.
Ur juryns motivering: "Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats."

Läs mer om Studio 1 i DN Kultur

Läs mer om Studio 1 i Arkitektur