Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Miljön viktigast i svenskarnas framtida boende

01 juni 2016 Digitaliseringen gör våra hem allt smartare. Fler än 6 av 10 svenskar anser att miljösmarta lösningar är viktigast vid utvecklingen av framtidens boende och 4 av 10 skulle vilja producera, använda och sälja vidare el tillsammans med sina grannar. Samtidigt är tvättstugan det delade utrymme som skaver mest på grannsämjan. Det visar en ny studie från TNS-Sifo och Tieto.

Den 1 juni flyttar de första studenterna in i HSB Living Lab, en världsunik forskningsarena för framtidens boende på Chalmers campusområde i Göteborg. Ett trettiotal studenter och forskare kommer att bo i huset, samtidigt som forskning kring ny teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker dygnet runt med hjälp av tusentals smarta sensorer och avancerade IT-lösningar.

Inför inflyttningen har TNS-Sifo, på uppdrag av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto som är IT-partner i projektet, genomfört en studie om svenskarnas syn på framtidens boende. Resultaten visar att miljösmarta lösningar står högt i kurs – 64 procent anger det som viktigaste fokusområde. Tryggare och säkrare boende samt smarta IT-lösningar som förenklar vardagen prioriteras av knappt hälften av respondenterna. Exteriör och interiör är inte lika viktigt – 13 procent prioriterar inspirerande arkitektur medan 18 procent anser att modern och lyxig design är viktigt. 

- Resultaten bekräftar att vi svenskar i allmänhet är väldigt miljömedvetna och att miljösmarta och hållbara lösningar bör vara i fokus vid utvecklingen av framtidens boende. Här spelar ny teknik en avgörande roll. Genom att företag i olika branscher, från energi- och byggsektorn till IT-företag samverkar från start kan vi täcka in alla aspekter av ett smart boende med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, säger Linnea Källgård, tjänstedesigner och projektledare på Tieto.

Svenskar vill gärna producera el tillsammans – men irriterar sig på grannen i tvättstugan
De hållbarhetslösningar som svenskar helst skulle vilja ha tillgång till i framtidens boende är möjligheten att kunna producera, använda och sälja vidare el tillsammans med sina grannar – 4 av 10 skulle vilja nyttja el på det här viset. Lika stor andel vill att huset ska vara ett nollenergihus. 60 procent uppger att de vill ha möjlighet att följa och styra energiåtgången i boendet via en app.

35 procent av respondenterna vill ha tillgång till smarta vitvaror, så som kylskåp som varnar när någon vara börjar ta slut eller när varornas bäst före-datum är på väg att passera. I åldersgruppen 16-29 år svarar hälften att de vill ha tillgång till smarta vitvaror. En viktig del i att utveckla framtidens boende är att se över hur de boende kan dela på resurser för att på så sätt minska negativ miljöpåverkan. Studien visar att 46 procent skulle kunna tänka sig att dela aktivitets- och träningsredskap med sina grannar och att 41 procent skulle kunna tänka sig att dela verktyg och trädgårdsverktyg. Bara 1 procent skulle kunna tänka sig att dela dusch och badrum. 

De delade utrymmen som orsakar mest irritation mellan grannar är tvättstugan och soprummet. 63 respektive 34 procent identifierade dessa som främsta områden för konflikter. 

- Nya digitala lösningar kan lätta på spänningarna, exempelvis genom att göra det enklare att sköta bokningar eller se var i huset som föreningens gemensamma tillhörigheter finns. Fastighetsförvaltare kan i sin tur få information i realtid om exempelvis möjliga fuktproblem i väggarna, det berättar inbyggda sensorer automatiskt. Tekniken ger husen en egen röst, säger Linnea Källgård.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Linnea Källgård, tjänstedesigner, projektledare HSB Living Lab, Tieto Tel: 073 027 2728 E-mail: linnea.kallgard@tieto.com