Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Första prototypen redo att testas i HSB Living Lab

17 november 2016 Nu laddas det för fullt inför 2017. Forskning och framsteg är i fokus när nästa år planeras för HSB Living Lab. Och redan bara några månader efter invigning har vi en prototyp klar för testning.

Foto: Ciprian Gorga

En av de första innovationerna i HSB Living Lab är "Bio Blendern". En köksmodul som har försetts med en avfallskvarn. Så långt intet nytt. Men här har studenter från Rice University tänkt till ett varv extra. Denna komposteringskvarn har de försett med en vattenavskiljare. Så nu finns betydligt mindre och torrare mängd kökskompost i den genomskinliga lådan under diskho. Denna sörja är tänkt att man tar med sig ut på balkongen och häller över i komposteringsbehållaren. Därefter plockar man upp jorden, tar trapporna upp till takterrassen där hönorna stökar omkring och växthuset väntar på mer näring. Fyller på med jord och skördar grönsaker och annat från växthuset. Och så har vi skapat ett litet minikretslopp i huset. 

Nästa steg för Bio Blendern är att testas på riktigt, i huset, av boende. Därefter återstår det att se vad deras syn på Bio Blendern framtid är. Hiss eller diss? Vi återkommer så snart vi vet.

Vill du veta mer, kontakta
Cecilia Lööf, Kommunikationsansvarig HSB Living Lab
E-post: cecilia.loof@hsb.se
Telefon: 010-442 21 31