Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Mycket stora skillnader mellan kommunernas taxor och avgifter i Västra Götaland

26 oktober 2017 Kostnaderna för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme skiljer sig stort mellan kommunerna i Västra Götaland där Skövde är billigast och Tanum är dyrast. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets alla kommuner.

Vi är alla beroende av vatten, avlopp, el, uppvärmning och att vårt avfall transporteras bort. Men kostnaderna för dessa tjänster varierar stort i Sverige. Den totala snittkostnaden i Västra Götaland är 1 876 kronor per månad för en trerumslägenhet, nära rikssnittet på 1 883 kronor.
– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Främst är det kostnaderna för elnät som sticker ut på ett negativt sätt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

I Västra Götaland är Dals Ed den kommun där kostnadsökningen är störst, 9,42 procent. Det är betydligt högre än snitthöjningen i hela landet, som ligger på 0,7 procent.
Men skillnaderna inom länet är mycket stora, bland de största jämfört med andra län. Lägst taxor och avgifter finns i Skövde, där landar de på totalt 1 460 kronor per månad och lägenhet. Dyrast är Tanum med 2 415 kronor.
– Den Skövdebo som väljer att flytta till Tanum kan komma att öka sina kostnader för dessa tjänster med 65 procent. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt beslutsunderlag för dem. Detta är kostnader som får konsekvenser för mångas privatekonomi, säger Jennie Wiederholm.

Kommuner i Västra Götaland med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
1. Tanum 2 415 kr
2. Munkedal 2 334 kr
3. Tjörn 2 192 kr

Kommuner i Västra Götaland med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
1. Skövde 1 460 kr
2. Skara 1 554 kr
3. Göteborg 1 585 kr

Fakta Nils Holgersson:
Nils Holgersson-gruppen består av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, och SABO. Sedan 1996 har gruppen varje år gett ut rapporten "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.
Rapporten finns i sin helhet här: www.nilsholgersson.nu

Vill du veta mer, kontakta
André Johansson, presschef HSB Riksförbund
Tel: 070-549 64 04
E-post: Andre.Johansson@hsb.se