Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Trygghet bör prioriteras

18 juni 2019 Nina Trygg, områdessamordnare i Högsbo-Frölunda, tycker att trygghetsarbetet ska prioriteras. Hon kan inte nog poängtera hur viktigt det är.

- Trygghet kan vara en luddig fråga, som bostadsrättsföreningarna behöver hjälp med att konkretisera. Det handlar trots allt om den plats som ska vara den tryggaste punkten i människors liv. Våra hem, säger hon.

Som vi berättade förra veckan är trygghet den viktigaste boendefrågan när HSB Göteborg frågar sina medlemmar. Men hur kan man konkret göra åtgärder för att göra sin bostadsförening tryggare?

När Nina Trygg och de andra fastighetsskötarna på HSB Göteborg ser över vad som behöver åtgärdas i ett område, brukar de – beroende på vad föreningen har efterfrågat – kolla om belysningen är trasig eller om det finns skaderisker på grund av ojämn mark eller ett räcke som är löst. De upptäcker inbrottsförsök eller om någon till exempel brutit sig in i ett elrum och sovit över natten. De synar också växtlighetens framfart, så att inte buskar eller träd har vuxit sig överdrivet stora.

- Allt för stora buskage gör många rädda att det ska ligga någon och lura i buskarna. Då råder vi föreningarna att ta ner buskarna lite. Det händer också att vi uppmuntrar dem att plantera taggiga växter intill ytor som ofta blir nerklottrade, säger Nina Trygg.

En annan trygghetsfaktor är grannrelationen. I områden där grannar känner igen varandra, är det fler som känner sig trygga än i områden där de boende har noll koll. Minna Pelli, HSB NABO, vet värdet av att ha god kontakt med de som bor intill.

- Konflikter mellan grannar ger inga bra förutsättningar för att känna sig trygg och trivas i sitt hem, säger hon och fortsätter:

- Det betyder inte att man måste bli bästa vänner. Men det bidrar till en god stämning när grannar kan hälsa på varandra och mötas med ett vänligt leende.

Vill du veta mer om våra trygghetstjänster?

Vill du ha råd om hur HSB Göteborg kan stötta er i trygghetsarbetet? Kontakta oss så återkommer vi till dig eller läs mer om våra tjänster inom fastighetsförvaltning.