Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Värmesystem som lever längre

10 december 2019 Vilken teknik förlänger livslängden på värmesystemet allra bäst? HSB brf Backa prövar!

Den 50-årsjubilerande HSB brf Backa består av 14 hus som försörjs med värme via åtta undercentraler, det är i två av dem som två olika tekniker för rening och förebyggande underhåll ska testas. Med mål att på ett konkret sätt utvärdera vilket som fungerar bäst. David Albinsson, förvaltare på HSB Göteborg:
– Vi räknar med att det tar minst ett år innan vi kan uttala oss om  effekterna, men det är ett väldigt spännande försök som HSB brf Backa gör. Målet är att förlänga livslängden på värmesystemet och samtidigt minska
bekymret för styrelsen med felanmälningar och klagomål om temperatur.

Och vad det då man gör? Ledningar i äldre värmeledningssystem samlar med tiden på sig avlagringar och rost som gör rören trängre, vilket i sin tur gör att systemet fungerar sämre och med tiden går sönder. 

Tanken med teknikerna är att man på lång sikt renar hela värmesystemet invändigt, genom att avlagringarna mjukas upp, börjar lossna och kan hanteras i undercentralen. Magnetit och andra restprodukter avlägsnas därefter från systemet med hjälp av filter, som sköts av HSBs fastighetsskötare eller tekniker.

– Vi prövar det här med målet att få det bättre för våra medlemmar med en jämnare värme och problemfria rör i lägenheterna. Att byta värmesystem i en förening av vår storlek kostar runt 100 miljoner så den investeringen vill man också gärna skjuta på, säger Hans Björlin, ordförande i brf Backa som bott i föreningen sedan 1969.

Vill du veta mer om hur HSB Göteborg kan hjälpa din förening att bli mer energieffektiv? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig.