Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Mästerlig murare gör det lilla extra

27 januari 2020 Har du besökt HSB brf Mariedahl i Mölndal och funderat hur man får till de fint tillsågade husnumren vid entréerna? Vi tog ett snack med Daniel Carlberg, en av Sveriges bästa murare, som står bakom kreationen.

Hur svårt är det att mura så små enheter som siffrorna?

Egentligen inte så svårt, mer pilligt och de krävs en väldigt försiktig hand från min sida. Den delen som är lite svårare är att få bitarna av siffrorna att sitta kvar på plats vid montage, att såga siffrorna är för mig ganska enkelt och jag har en bra känsla när jag snidar till bitarna i vattensågen.

Hur mycket tid har du lagt på varje siffra?

Skulle säga att sågningen tog ungefär en timme och montage på plats inklusive fogning två timmar. Sen var jag då tvungen att vänta mellan montage och fogning så att siffran kunde få tid att härda.  

Hur kommer det sig att du specialiserade dig på den här formen av murning?

Jag gick ut gymnasiet 2013 och fick direkt chansen att mura väldigt mycket, även under skoltiden. I början var jag på en mindre firma där vi gjorde en hel del helmurade villor i olika storlekar. Genom dessa arbeten så lärde jag mig många olika delar av vad en murares vardag kan bestå av, vilket var väldigt lärorik.

Att jag specialiserat mig lite mer på avancerade murningar kom egentligen naturligt eftersom jag började tävla inom murning. På tävlingarna handlar det mest om att göra allt exakt och allt ska vara på millimetern efter ritning. Plus att jag gillar arbeten där man behöver koncentrera sig och tänka lite mer.

Vilka tävlingar har du varit med i?

Egentligen är jag idag pensionerad från tävlingar, om man nu kan kalla sig pensionär vid 25 års ålder. Men 2014 var jag med på Yrkes-SM i Umeå där jag vann och kom på så sätt med i det Svenska Yrkeslandslaget.

Året efter var jag med på Yrkes-VM i São Paulo, Brasilien där jag slutade på en sjunde plats. Med den placeringen är jag den bäst placerade svenska murare någonsin i ett internationellt mästerskap.

2016 kom för första gången ett internationellt mästerskap till Sverige och Göteborg, Yrkes-EM. Vilket var extra kul för mig som kommer från Göteborg. På EM tog jag hem bronsmedaljen och blev återigen den bäst placerade muraren från Sverige genom tiderna.

Vad tycker du själv om brf Mariedahls fasad när det nu står färdigt?

Jag tycker det är väldigt kul när de ritas in specialdetaljer i murade fasader som till exempel siffrorna på husen i brf Mariedahl. Sådana detaljer kan enligt mig lyfta en hel fasad och jag ser gärna mer av detta i framtiden.

 

Det finns fortfarande ett fåtal lägenheter till salu i HSB brf Mariedahl. Läs mer om projektet och boka en visning.