Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Skytteskogen prisas för satsning på biologisk mångfald

04 juni 2020 HSB Göteborgs nya hållbarhetspris, Den hållbara idén, går i år till bostadsrättsföreningen brf Skytteskogen i centrala Göteborg. Föreningen får priset för sin satsning på biologisk mångfald i utemiljö.

Det är första gången priset delas ut och syftet är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att göra västsvenska hem mer hållbara. Årets vinnare av Den hållbara idén blev bostadsrättsföreningen Skytteskogen  
 
HSB brf Skytteskogen får priset för sin ambition att anlägga ängsmark i föreningens slänter och investera i bikupor, fågelholkar och insektshotell för att öka den biologiska mångfalden i utemiljön. I förslaget ingår också att omvandla den sankmark som finns på bostadsrättföreningens mark, och som årligen svämmar över, till en permanent damm.  

Det känns fantastiskt roligt! Vi vill bjuda in det vilda livet till föreningen genom att göra om gräsmattor till ängar och satsa insektshotell, fågelholkar och bikupor. Hållbarhet är viktigt för oss och vi har under flera år strävat efter att arbeta för att bli mer hållbara, säger Herman Sahlin, ordförande i brf Skytteskogen. 

Ett kriterium för tävlingen är att idén eller insatsen ska uppfylla ett eller flera av målen i Agenda 2030 och skapa hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs det också att idén är applicerbar på fler bostadsrättsföreningar. En jury bestående av representanter från personer med hållbarhetsexpertis har utsett vinnaren.  

Vår ambition är att uppmuntra goda och hållbara idéer. Det har varit genomgående hög nivå på bidragen och ett stort engagemang bland deltagande bostadsrättsföreningar. Det visar att hållbarhetsfrågorna står högt på deras dagordning, säger Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg och ordförande för juryn som utsett årets pristagare.  

Prissumman på 25 000 kronor ska hjälpa föreningen att komma igång med arbetet.  

Nu får vi en morot att genomföra de här idéerna som vi har funderat på ett tag, samtidigt som vi får ett startbidrag för att komma igång med arbetet, säger Herman Sahlin.

Om priset

Totalt fick HSB Göteborg in elva nomineringar till årets pris.  Juryn som utsåg pristagaren bestod av Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg, Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund, Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab och Hanna Ahlström Isacson Landskapsarkitekt LAR/MSA, White Arkitekter. Alla bostadsrättsföreningar inom HSB Göteborg har möjlighet att delta i tävlingen med flera bidrag.  

Fler hållbara idéer att inspireras av

  • Årlig boendeträff på temat hållbarhet
  • Visionsplan och hållbara förändringsprocesser i bostadsrättsföreningen
  • Solenergi
  • Fasadbyten för förbättrad resurseffektivitet
  • Införande av IMD-mätning på el
  • Takodling
  • Elibilsladdning
  • Återvinning av spillvärme
  • Bygga om utrymme till bytesrum
  • Cykelparkering som underlättar cykling framför bilåkning

Så kan din bostadsrättsförening bidra till biologisk mångfald

HSB har tagit fram en guide för dig som vill gynna den biologiska mångfalden i er bostadsrättsförening. Läs de biologiska mångfaldstipsen och låt dig inspireras.

För mer information

Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Göteborg  
Telefon: 070-721 50 11 
E-post: jens.holmberg@hsb.se