Nu tar vi vår tradition av nytänkande till nästa nivå

_DSC0055_Lago_LR.jpg

Coronakrisen har varit en oerhört tuff utmaning, men det gångna året har lärt oss en sak: tillsammans kan vi göra stora omställningar fortare än vi tror. Det ger mig hopp om att en hållbar värld är möjlig.

En gång är tur, två gånger skicklighet, tre gånger en vana. Men när man vinner för fjärde gången i rad, som HSB gjorde i år när vi utsågs till branschens mest hållbara varumärke, vad betyder egentligen det? Att det är en tradition, kanske. Det låter trots allt ganska rimligt: HSB har ju historiskt sett alltid haft som ambition att bidra till ett mer hållbart samhälle. Förr var det nya lösningar som sopnedkast i trappuppgången och fastighetsnära förskolor. Idag bygger vi Sveriges största solcellspark i Sörmland och fortsätter med nya spännande projekt, som fasadintegrerade solceller, i det världsunika forskningsboendet HSB Living Lab i Göteborg. Vi påverkar också politiken genom att skapa ännu bättre villkor för att utveckla solel, ett steg för att nå målet att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. 

Men även solen har som bekant sina fläckar. Även om HSB är starka inom hållbarhet i bostadsbranschen ser vi att det finns andra branscher som ligger före. Vi kan med andra ord göra ännu mer. För HSBs del handlar det om att bli bättre på att samordna våra hållbarhetsinsatser och sprida lysande exempel och idéer till alla HSB-föreningar.

Samtidigt råder det ingen tvekan om att vi är på rätt väg. HSB har som mål att när vi fyller 100 år, om bara två år, ska HSBs föreningar och bolag ha minskat sin klimatpåverkan med 75 procent utifrån basåret 2008. Hittills är minskningen 62 procent, vilket tydligt visar att vi tillsammans är på god väg att nå målet. Vi har under året även fattat beslut om att bredda och fördjupa våra klimatmål, vilket kommer att ställa ännu högre krav på oss för att bidra till ett hållbart Sverige.

Men hållbarhet är som bekant mer än klimat. Det gångna året, som präglats av pandemin, har fått mig att fundera ännu mer på den sociala hållbarheten. Ensamheten har ökat och därmed även den psykiska ohälsan. Det måste naturligtvis tas på största allvar och vi på HSB måste fundera på hur vi kan bidra. Hur utformar vi till exempel våra bostäder och samhällen för att arbeta hemma eller i närheten av hemmet och hur kan vi skapa utemiljöer som gör att vi kan umgås på ett smittsäkert sätt. Pandemin har även påverkat synen på våra bostäder, och vi ser exempelvis att många har behov av mer yta och fler rum. Det är visserligen inget nytt problem, trångboddheten har länge varit ett samhällsproblem. Men nu kommer nya perspektiv på frågan som vi måste möta.  

Många trodde att prisutvecklingen på bostäder skulle rasa när covid-19 svepte över världen och Sverige. Istället har bostadspriserna ökat. Det beror förstås på bostadsbristen, men också att hemmet har fått ökad betydelse under pandemin i kombination med fortsatt låga bostadsräntor. Situationen har långt ifrån hjälpt unga vuxna och unga familjer att hitta ett eget hem. Sveriges stränga kreditrestriktioner stänger effektivt dörren för många människor som behöver boende. Mot bakgrund av det har vi tagit fram HSB Dela. Det är en ny lösning för att köpa och äga sin bostad. I korthet innebär det att HSB köper halva bostadsrätten och bosparare i åldern 18-29 år köper den andra halvan. Pilotprojektet i Göteborg har fallit mycket väl ut och nu har de unga förstagångsköparna flyttat in. Fler projekt är på gång och ambitionen är att etablera HSB Dela på fler ställen i landet. Det är ett konkret bidrag till den ekonomiska hållbarheten där HSB återigen går i bräschen.   

Även om coronakrisen har varit en oerhört tuff utmaning för både människor och samhälle har vi lärt oss en sak: tillsammans kan vi göra stora omställningar fortare än vi tror. Det ger mig trots allt hopp om att en hållbar värld är möjlig. Och att HSB, tillsammans med våra 670 000 medlemmar, kommer att bidra på alla sätt vi kan. Det krävs såklart en hel del nytänkande från oss, men med vår snart 100-åriga tradition av att bidra till att lösa svåra samhällsproblem talar mycket för att vi kommer att lyckas.

Anders Lago signatur
Anders Lago
Förbundsordförande HSB