På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Vår webbplats hsb.se innehåller cookies. Cookies eller kakor är ett litet fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en sajt. Den består av en liten textfil, som lagras i din dator/webbläsare och används normalt för att förbättra användarupplevelsen för dig som besökare, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till vissa funktioner anpassade efter dina tidigare val.

Så säger lagen
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om:

  • att webbplatsen innehåller cookies
  • vad cookies används till


Besökaren ska också samtycka till att cookies används.

Cookies på hsb.se
Cookies på hsb.se används för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatsen efter dina val.

Det finns två kategorier av cookies, beständig (permanent) cookie och tillfällig (session) cookie.

  • Beständig – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den. Används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse.
  • Tillfällig  Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Försvinner när du stänger din webbläsare.


Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen.

Att undvika cookies
Du kan ställa in din webbläsare, så att du kan surfa anonymt och inte lämna några spår efter dig. Inställningarna skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade cookies. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng
Dela

CIRKULÄRA KÖK - Hur nyttjar vi effktivare hemmets hjärta

Det sägs att vi aldrig lagt så mycket pengar på våra kök som idag – samtidigt som vi aldrig lagat så lite mat. Ett av forskningsprojekten i HSB Living Lab handlar om att detaljgranska hur människor egentligen använder sina kök.
– Kök är ett underforskat område, säger projektledaren Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers.

Projektet CIK, The Circular Kitchen (cirkulära kök) är i sin linda men tanken är att studera köket i sin helhet och undersöka hur möbler och apparater används. Vad gör folk i köket? Hur ofta öppnar och stänger de olika lådor? Syftet är att få fram bättre kök, ur ekonomiskt perspektiv (lägre pris eller åtminstone mer för pengarna), ekologiskt perspektiv (smartare hantering av avfall, energi, transport) såväl som utifrån en social dimension (goda möjligheter att umgås och trivas tillsammans med andra människor i köket).

Forskningsprojektet CIK visar att ett svenskt kök, i sin helhet eller  delar av det, har en genomsnittlig livslängd på sju år, trots att det  kunde ha hållit i 25 år. Enligt Ulrike Rahe är en del av förklaringen att dagens kök är svåra att anpassa efter förändrade behov.

En annan aspekt av dagens kök som hon förundras över är de dubbla väggarna. Alltså att svenska kök bygger på principen med köksskåp som är en låda med sex väggar (varav en är dörr) och när man sätter två skåp intill varandra blir det helt i onödan två skåpsväggar intill varandra. Ett sätt att bygga på som innebär att det går åt mer material än nödvändigt.

Det betyder också tyngre transporter - och transport av omfattande mängder luft eftersom logistiken i köksfabrikation bygger på transporter av ihopsatta köksskåp istället för platta paket. Det blir dessutom ett tyngre arbete att sätta upp köket. Och mer material hamnar på tippen när köket byts ut. Som jämförelse av materialåtgång kan man föreställa sig enkla köksmoduler på konsoller.

FAKTA


Forskningsprojektet CIK, Circular Kitchen (cirkulära kök), syftar till att utveckla kök som är billigare för konsumenten, bättre för miljön och skapar godare möjligheter att umgås och trivas tillsammans med andra människor.

I januari 2020 ska det första testköket vara installerat i ett av köken på HSB Living Lab.

Projektet genomförs i tät samverkan med ett universitet i Holland och finansieras delvis med hjälp av EU-bidrag. Det kommer att pågå under cirka fem år med pilottester både i Sverige och Holland.