På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Vår webbplats hsb.se innehåller cookies. Cookies eller kakor är ett litet fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en sajt. Den består av en liten textfil, som lagras i din dator/webbläsare och används normalt för att förbättra användarupplevelsen för dig som besökare, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till vissa funktioner anpassade efter dina tidigare val.

Så säger lagen
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om:

  • att webbplatsen innehåller cookies
  • vad cookies används till


Besökaren ska också samtycka till att cookies används.

Cookies på hsb.se
Cookies på hsb.se används för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatsen efter dina val.

Det finns två kategorier av cookies, beständig (permanent) cookie och tillfällig (session) cookie.

  • Beständig – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den. Används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse.
  • Tillfällig  Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Försvinner när du stänger din webbläsare.


Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen.

Att undvika cookies
Du kan ställa in din webbläsare, så att du kan surfa anonymt och inte lämna några spår efter dig. Inställningarna skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade cookies. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng
Dela

DESIGN FÖR HÅLLBAR BETEENDEFÖRÄNDRING - Hönor, soprum & relationer – så minskades matsvinnet i HSB Living Lab

I det första projektet i HSB Living Lab var de boende högst involverade. Kunde deras matsvinn i huset minskas genom ett förändrat beteende? Kajsa Lindström från Beteendelabbet höll i projektet.

Jordens resurser är inte outtömliga. Att hitta sätt där man undviker att mat slängs i onödan är därför en viktig del i framtidens hållbara boende.
– Vi ville ta reda på om det gick att minska matsvinnet med hjälp av att undersöka beteende kring matsvinn och genom att implementera olika lösningar, säger Kajsa Lindström på Beteendelabbet.

Projektet inleddes med att de boende fick berätta om och dokumentera sina matvanor. Det gjordes intervjuer och fotobås sattes upp där de boende kunde fotografera sina portioner. Därefter undersöktes soprummen.
– Det gav mycket insikter att faktiskt öppna varenda soppåse och se vad som slängdes. Jag tror de flesta underskattar hur mycket sopor man faktiskt slänger, säger Kajsa Lindström.

Under soprumsinventeringen såg man att det åts mycket ägg i huset. Då kläcktes idén om att bygga om upp ett hönshus.
– Är det något vi lärde oss under tiden var det hur bra det var att jobba med djur. Det fick en stor effekt på relationerna mellan människor. Att man gör något tillsammans.
Det blev även väldigt tydligt var maten kommer ifrån och att man kunde ta ut sånt som annars skulle slängts och mata hönorna med. Beteendelabbet gjorde också scheman om vem som skulle göra vad och skapade ett "hen­board" – så att hönshuset blev ett gemensamt projekt och inte något som föll på en individ att sköta. Man designade och byggde också upp hönshuset tillsammans.

Under projekttiden vägdes soporna för att kunna mäta effekten av projektet. Då sopavfallet är något som skiftar över årstiderna vägdes även soporna i två liknande hus för att ha något att jämföra med. I de två kontrollhusen ökade matavfallet med 16 procent under mätperioden – men i HSB Living Lab ökade matavfallet enbart med knappt 4 procent. Det vill säga en effekt på 12 procent enheter i minskat mat­svinn.
– Matavfallet har minskats under implementering, säger Kajsa Lindström. Det är det vi har data på. Sedan om man får spekulera tror vi även att beteendet har förändrats. Men för att kunna mäta det behöver man följa upp mer över tid.

Just nu håller Beteendelabbet på att följa upp hur gemenskapen bland de boende ökats. Dessutom håller man tillsammans med HSB Living Lab på att jobba fram en lösning på hur bostadsrättsföreningar skulle kunna göra liknande lösningar för att minska matsvinnet och förändra beteendet kring matsvinn hos sina medlemmar.

Varför passade HSB Living Lab bra för er i detta projekt?
– HSB Living Lab passade bra då det är en perfekt arena för att mäta och utvärdera. Dessutom finns det ett stort intresse kring HSB Living Lab och vi har tillsammans med det här projektet fått en hel del uppmärksamhet i media, säger Kajsa Lindström.
– Hade vi gjort det här projektet någon annanstans hade vi kanske gjort en mer konventionell lösning och jobbat med medvetenhet kring bäst föredatum eller liknande. Men här i ett innovationsprojekt kunde vi testa en "extrem" lösning som ett hönshus.

FAKTA


Projektets syfte:
Få svar på om det gick att minska matsvinnet med hjälp av att undersöka beteende kring matsvinn och genom att jobba med beteendet hos de boende och implementera olika, mer eller mindre okonventionella, lösningar.

Resultat: Matsvinn minskade markant mer än i jämförande kontrollhus.