Ekonomi

Brf Herberts ekonomi har stadigt förbättrats sedan starten för snart 30 år sedan. Idag har föreningen en stabil och trygg ekonomi med god soliditet. Tack vare en stark ekonomi har årsavgifterna varit oförändrade de senaste åren. Enligt prognosen finns heller inga behov av att höja avgifterna under de närmsta åren.

Som en av de första HSB-föreningarna i landet genomförde Herbert den 1 juni 2008 en omläggning av föreningens finansiering. Differentierade andelstal infördes och genom detta har medlemmarna fått möjlighet att göra ett frivilligt kapitaltillskott. Av föreningens 70 medlemmar valde 55 att göra kapitaltillskott. De som valt att göra kapitaltillskott har får sin årsavgift nästan halverad.
Tack vare denna omläggning minskas föreningens belåning med ca 40%. De enskilda medlemmarna kan efter förändringen utnyttja sina möjligheter till skatteavdrag vilket i sin tur minskar boendekostnaden med ca 1000 kr/månad för medellägenheten.
Kapitaltillskottet innebär också att föreningens soliditet stärks avsevärt.

Hyresgäster

Föreningen har tio butikslokaler längs den populära Haga Nygata och dess tvärgator samt en kontorslokal på gamla gården. Herbert har vid tre tillfällen, 1996, 2006 och 2011, gjort ombyggnader för att bättre utnyttja föreningens ytor. Vid första tillfället byggdes hyreslägenheter, vid andra tillfället byggdes två nya butikslokaler samt en bostadsrättslägenhet mot Haga Nygata. Vid det tredje tillfället flyttades styckades det av ca 70 kvm av gemensamhetslokalerna för att skapa en kontorslokal.
Lokaluthyrningen ger goda intäkter och bidrar till att stärka föreningens ekonomi.