Första spadtaget

11 maj 2017

Enligt Boverkets senaste prognos, som släpptes under måndagsmorgonen, ökar byggandet i Sverige. Samma dag passade HSB Dalarna på att ta det första spadtaget för brf Ivar, niovåningshuset som ska stå färdigt hösten 2018.

– 20 av 25 lägenheter är redan sålda, berättade Maria Engholm, vd för HSB Dalarna, samtidigt som hon hälsade branschfolk och nya bostadsrättsinnehavare välkomna.

 

Glada och förväntansfulla blivande grannar mötte upp i det kyliga vårvädret på gräsplanen mellan Mormonkyrkan och Dagnyhusen på måndagskvällen. Elisabeth Tinnerholm och Elisabeth Mejer, som inte känner varandra sedan tidigare, hittade snabbt varandra bland de minglande. De upptäckte att de inte bara har köpt varsin fyra precis ovanför/under varandra i det nya Dagnyhuset som kommer att ta form det närmaste året. Båda ”Elisabetorna” befinner sig dessutom i samma fas i livet och har bestämt sig för att det nu är dags att lämna trädgårdsarbete och husskötsel bakom sig och flytta in i något nytt, fräscht och bekvämt.

– Det är spännande att få vara med från början. Läget är jättebra och vi kommer bland annat att få stora soliga balkonger, berättar de blivande lägenhetsinnehavarna.

 

Inredare och kommunalråd

På plats fanns också inredaren Helena Magnusson, som kommer att hjälpa de nya lägenhetsinnehavarna med alla de val som ska göras den närmaste tiden; bland annat köks- och badrumsinredningar samt golv och väggfärger.

– Jag kommer att kontakta er allesammans och boka en tid, berättade hon sedan kommunalrådet Jan Bohman bland annat hade berättat att Borlänges bostadsförsörjningsprogram för åren 2017–2020 innehåller 1 494 nya lägenheter.

– Eftersom trycket är hårt på bostadsmarknaden här i Borlänge är det extra roligt att få vara med när nya hus och områden ska byggas. Extra glad är jag över det här projektet, som har genomförts i god dialog med kringboende. Ingen har överklagat, vilket gör att tidplanen inte behöver bli försenad. Bra jobbat, HSB, summerade han.

 

Grillplats grävdes fram

Det traditionsenliga första spadtaget togs, förutom av Jan Bohman, av HSB Dalarnas vd Maria Engholm och Patrik Fäldt, som kommer att flytta in i lägenheten högst upp tillsammans med dottern Engla. I samma hus flyttar även sonen och hans sambo in.

– Det är framför allt läget och planlösningen som gjorde att vi föll för det här projektet, berättar Patrik.

 

I samband med grävningen klånkade det till i spaden och en skatt kunde plockas upp ur jorden. Innehållet visade sig vara ett presentkort på en grillplats som HSB Dalarna skänker till den nya bostadsrättsföreningen.