Individuell el-mätning

21 april 2007 I fortsättningen får du betala all din hushållsel, dvs såväl nätavgiften som energikostnaden, via avgiftsavin varje månad.

Det blir dock en eftersläpning på ett par månader, av administrativa skäl. Men på avgiftsavierna för 2:a kvartalet 2005 kommer elavgifterna att vara påförda.
Eftersom styrelsen har beslutat att priset per kWh ska vara totalt 102 öre får man fram sin förbrukning genom att dividera kostnaden med 1,02.

Rätt pris?

Hur har vi kommit fram till priset 102 öre? Är det verkligen billigare? Eftersom det är ganska svårt att beräkna sin totala kostnad per kWh med nuvarande utformning av fakturorna, kan det vara svårt att jämföra.
Om en enskild bostadsrättshavare tecknar avtal med en energileverantör får han f n betala 35-37 öre per kWh. Föreningen har istället tecknat avtal för alla medlemmars räkning med Dala Kraft om priset 29,6 öre per kWh. Priserna är exklusive skatt.

Det nya elavtalet innebär till att börja med självklart en lägre årskostnad. Men en ännu större vinst ligger emellertid i nätavgiften, som bli ca 7 öre/kWh lägre än annars.

I den andra vågskålen ligger kostnader för de nya mätarna. Dessa skrivs av på 20 års tid. Vi får också en årlig administrationskostnad och kostnader för service på våra nya mätare, som föreningen i fortsättningen äger.

Normaltrea

Elkostnaden kommer ändå att sjunka med 14 öre/kWh. Vad betyder det konkret? Det är det säkert många som undrar.
Jo, vid en förbrukning på 3 600 kWh per år, som i en normalstor 3:a, innebär det 510 kronors lägre årskostnad. Detta sker på en gång. När avskrivningen av mätarkostnaden är gjord om 20 år, då ökar vinsten ytterligare 90 kr per år.

Andra exempel: Vid en elförbrukning av 3 000 kWh per år blir vinsten c:a 450 kr och vid 4 500 kWh per år blir den 600 kr.

Miljövänligt

Prissättningen är tydligt miljövänlig så till vida att det uppenbart lönar sig att spara. För varje kWh man sparar minskar kostnaden 102 öre. Genom att vi varje månad får besked om förbrukningen, låt vara med en viss förskjutning, kan vi alla också följa upp resultaten av våra ansträngningar.

Styrelsen har således beslutat att priset tills vidare ska vara 102 öre per kWh. Ändrade myndighetskrav, som höjning av energiavgiften eller andra pålagor, kan givetvis ändra detta pris något framöver men den årliga vinsten på ca 500 kronor i snitt/medlem genom enhetsmätningen står fast.