Klädinsamlingar

25 juli 2021 Vid miljöhuset intill Annebergsgatan 10 finns två behållare för klädinsamling utplacerade. Det är inte föreningen som sett till att behållarna placerats där. De organisationer som står bakom behållarna har inga 90-konton. 90-konto beviljas av Svensk Insamlingskontroll. Den insamlingsorganisation som uppfyller högt ställda krav kan av Svensk Insamlingskontroll godkännas som 90-kontohavare. 90-kontot är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

Med hänsyn till den oseriösa verksamhet dessa aktörer bedriver har föreningen arbetat med att få bort dessa behållare. Fastighetskontoret har vid flera tillfällen försökt att komma i kontakt med de som står bakom behållarna. Förgäves. Polismyndigheten har rådfrågats och denna har hänvisat till Kronofogdemyndigheten. Föreningen har inlett kontakter med Kronofogdemyndigheten för att få behållarna avlägsnade.

Så länge behållarna står kvar avrådes alla från att skänka något i dessa. Skänkta saker går inte till välgörenhet utan gynnar endast oseriösa aktörer.

Sydsvenska Dagbladet har skrivit om dessa klädinsamlingar (Klädjakten - Olagliga klädinsamlingar):
-18 juli Kläder för miljoner - så försvinner de
-19 juli Svårt att sätta stopp för olagliga klädinsamlingar
-20 juli Här får kläderna en andra chans (Myrorna)

Uppdrag Granskning uppmärksammade problemet i ett program i april. Programmet kan ses på svtplay (Smutsiga kläder). Där kan man följa klädernas väg från insamlingsbehållare till försäljning.