Vågskvalpet Mars 2023

26 mars 2023 Nya stadgar

Nya stadgar

Bostadsrättslagen ändrades den 1 januari 2023, vilket innebär att våra stadgar behöver uppdateras. Första beslutet om detta kommer upp som ett ärende på kommande årsstämma. De viktigaste ändringarna är följande;

·       Installationer Framöver kommer inte enbart ändring av befintliga ledningar utan även nyinstallationer av dessa.

·       Tillstånd Även fortsättningsvis får föreningen enbart neka tillstånd för det fall att åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Genom lagändringen tillskapas dock en möjlighet för bostadsrättshavaren att få frågan om tillstånd prövad genom en ansökan till hyresnämnden

·       Utan tillstånd Om bostadsrättshavaren, efter lagändringens ikraftträdande, vidtar åtgärder i lägenheten utan erforderligt tillstånd och inte heller vidtar rättelse efter anmodan från föreningen kommer bostadsrätten att vara förverkad och föreningen berättigad att säga upp.

·       En röst på stämman Den här aktuella lagändringen har tillkommit mot bakgrund av de senaste årens skandaler kring osunda bostadsrättsföreningar.

·       Information i årsredovisning Genom lagändringen kommer det bli obligatoriskt för bostadsrättsföreningar att i sina årsredovisningar redovisa vissa nyckeltal samt vid förlust beskriva föreningens möjlighet att finansiera framtida ekonomiska åtaganden.

 

Fullständiga stadgar finns tillgängliga på föreningens hemsida. I och med att ändringarna är följdändringar av ny lagstiftning finns det små möjligheter att göra ändringar och tillägg i normalstadgarna. Styrelsen föreslår därför att stadgeförslaget antas utan tillägg.

Andra beslutet för att stadgarna skall gälla tas på en extra stämma framöver. Särskild kallelse kommer att skickas ut.