Noteringar från info mötet 25/3

14 april 2014

Sammanfattning från Brf Trummans informationsmöte den 25/3 2014.

Informationsmötet inleddes med att styrelsen presenterade sig för nya medlemmar.

Relining – renovering av avloppsstammar
Mötet fortsatte därefter med att Börje Levinsohn (föreningens konsult i reliningprojektet) samt
Bo Inge Svensson och Karl Kungberg från Puls informerade om den kommande renoveringen.

Föreningens stammar består av tre delar; stående stammar, stickledningar (från stående stammar in i lägenheter) och bottenavlopp (som ansluter till det kommunala avloppssystemet).
Renoveringen som är aktuell för Brf Trumman i etapp 1 är bottenavloppet. Till skillnad från övriga stammar innebär det få störningsmoment för medlemmarna. Påverkan på de boende kommer bli minimal.

Livslängd: Puls har praktisk erfarenhet sedan -79, men även viss erfarenhet från början 70-talet. Samma material används idag, utvecklingen har snarare skett med verktygen.
Livslängden beräknas till 40 år, enligt standard.
Garanti: Puls lämnar 10 års garanti med uppföljning.

Fråga: Varför gör vi detta, behöver vi det?
Ja, svarade Puls. Föreningens stammar har filmats och Puls vet med 100 % säkerhet att det är hög tid. Infodringsmetoden (relining) innebär mindre störning och arbete än ett utbyte mot nya rör, och till en väsentligt lägre kostnad.

Vilka äger Puls?
NCC 50% och SYSAB 50%.

Kommer boende i bottenvåning störas i högre grad än övriga?
Ja, men bara ljudmässigt i samband med vissa moment. Puls kommer att informera de boende innan renoveringen och de arbetar för att begränsa alla störningsmoment. Boende ovanför skyddsrum kan drabbas av någon inskränkning, vilket det naturligtvis kommer informeras om.

I vilken husordning kommer bottenavloppen att renoveras?
Renoveringen börjar i 49:an, sedan 47, 45, 43 och sist 41:an.

Hur lång tid kommer renoveringen av bottenavloppen ta?
Byggstart planeras till september med ett stopp innan jul, då 49:an och 47:an ska vara klara. Återstart sker i januari med de tre resterande husen, som kommer vara klara innan sommaren.

Kan vi verkligen använda dusch och vask hela tiden?
Ja, och det är på grund av att det är bottenavloppen.
Tvättstugan kommer dock i samband med stickdragning stängas i två veckor. Tidpunkt för detta kommer det att informeras om.

Ett moment som kommer bli aktuellt är att Puls efter avvisering kommer går igenom aktuellt trapphus ca kl 20:00 för att spola igenom systemet.

Ligger avloppsrenoveringen enligt underhållsplanen?
Ja, möjligen lite senare än det var tänkt.
(Underhållsplanen är ett verktyg som hjälper föreningen att veta när behovet av stora och små renoveringar väntas uppstå. Den förändras av yttre omständigheter och ska därför inte ses som en fast plan.)

Värmesystemet
Informationsmötet gick vidare till punkten Värme.
Styrelsen summerade det aktuella läget och den gångna vintern. Våra nya värmeväxlare är en ny komponent i ett för övrigt gammalt värmesystem. Milda vintrar som den vi har haft gör vårt system trögt och till vissa lägenheter spred sig värmen sämre. Styrelsen har dock genomfört detaljmätningar i utsatta lägenheter som visade att temperaturen höll sig inom gränserna.
Styrelsen tittar nu på alla delar för att se vilka som ger oss bäst värme, effekt och ekonomi. Närmast ligger att byta ut stamventiler i källarplanet samt radiatorventiler i lägenheterna.

Börje Levinsohn förklarade ventilernas betydelse för att förbättra styrningen av värmesystemet. Nya ventiler kan ge en besparing på ca 10% per år.

Varför handlades det inte upp i samband med fjärrvärmeupphandlingen?
Förmodligen var det en kostnadsfråga. (Ingen i sittande styrelsen var med i den beslutsprocessen.)

Går det att tilläggsisolera huset?
På grund av husens kulturvärde kan vi inte göra det. Bättre isolerade balkongdörrar och liknande åtgärder diskuteras dock, men är bara en av flera komponenter. Styrelsen tittar på alla delar.

Fastighetsskötsel
Vicevärd Christian och fastighetsskötare Bosse presenterade sig.
Föreningens tidigare lösning med extern trädgårdsskötsel genom Green Landscaping har visat sig dyr och svår att följa upp. Styrelsen är mitt uppe i planeringen av en fastighetsskötsel i egen regi.
Bosse har skött delar av föreningens fastighetsskötsel sedan i januari. Han har lång erfarenhet av trädgårdsskötsel och ser fram emot att få vidareutveckla våra innergårdar.

Det finns många idéer om vad vi kan göra med våra innergårdar och alla trädgårdsintresserade är välkomna.

Frågor om växtlighet nära bottenplan kom upp och styrelsen åtog sig att försöka hitta en bra lösning.

Lokaler
Styrelsen presenterade planerna på ett nytt fastighetskontor och bakgrunden till att det måste flyttas. Arbetsmiljö är den främsta anledningen, men det finns flera andra aspekter. Den tänkta nya lokalen finns i mitten av 47:an. Arbetet kommer pågå under året och mer information kommer.

Även festlokalen står inför en uppfräschning. Bland annat ett bättre kök ska bidra till att lokalen både hyrs ut mer och används till fler medlemsaktiviteter.

En efterlysning om övernattningsmöjligheter för gäster framfördes och styrelsen ska ha det i åtanke framöver.

Den tomma lokalen på 49:ans västra sida, mot Erikslust diskuterades. Lokalen är renoverad efter branden och styrelsen arbetar för att få den såld, bland annat har en mäklare varit inkopplad.

Fritidsaktiviteter
Olga Kos Hansen redovisade resultaten av enkäten (som gick ut tillsammans med inbjudan) och idéer kring hur vi kan realisera dem. Bland förslagen som inkommit finns:
•Tur till Lübeck
•Trädgårdsgrupp
•Bokcirkel
•Boule
•Styrketräning

Allt intresse och engagemang välkomnas. Alla som känner lust att dra igång något är välkomna att kontakta Olga Kos Hansen. Vi har inte roligare än vi gör oss!

Övrigt
•Frågor om våra måsar väcktes. En del störs av dem och Christian berättade hur föreningen gjort tidigare. Det finns inget effektivt sätt att få dem att bosätta sig på annat håll. Styrelsen ska titta vidare på frågan.

•Idéer om hur föreningen kan bidra till en livligare och mer välkomnande plats väster om 49:an, affärslokalerna och torget innan cykelbanan diskuterades. Jens Hansen i styrelsen är engagerad i frågan.

•Den nya sopsorteringsstationen och den gamla bilverkstaden öster om 41:an diskuterades. Styrelsen rapporterade om bakgrunden till sorteringen och arbetet med att få till en dialog med Malmö stad. Sture Brunulf arbetar med frågan.

•Lotta Björnlund informerade om arbetet med en egen infokanal som komplement till hemsidan och Trummanbladet.

•Styrelsen informerade om att en ny energieffektivare gårdsbelysning håller på att handlas upp. Frågor om sken och styrka diskuterades. Provlampan sitter framför 47B.

•Nattronderingen med väktare nattetid under hösten diskuterades. Styrelsen tittar på att samarbeta med Pukan framöver om källarinbrotten fortsätter.

•Förslag om trevligare grillplatser med bättre sittytor framfördes. Styrelsen kommer att titta på frågan.

•Ett förslag om att inreda föreningens piskbalkonger på vindarna till annat än mattpiskning framfördes.

•Bevakningskamerorna i miljöhusen diskuterades. Christian förklarade hur de används idag. Ett förslag om att montera ned dem och flytta dem till garaget framfördes.

•Boendeparkeringens införande diskuterades. Tyvärr har vi i Brf Trumman inte mycket att säga till om då det är Malmö stads mark.

 

Missa inte föreningsstämman den 29 april!

 

 

 

Sammanfattningen är sammanställd av Marcus Gråberg.