Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Säljstart för HSB brf Spanjoletten i Majorna – en kulturbärare som sticker ut

30 november 2021

Nu säljstartar HSB brf Spanjoletten med 141 bostadsrätter i ett av Majornas bästa lägen, med en tydlig flirt med områdets historia och lokalt producerade detaljer. Här har tegelglädje, kärlek till omgivningen och omsorgsfulla materialval präglat arbetet från första stund.

– Här har vi verkligen tagit ut svängarna och intresset är redan rekordstort, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef nyproduktion och hyresfastigheter på HSB Göteborg.

I området kring den gamla Fixfabriken i Majorna hörs historiens vingslag. För mer än 70 år sedan flyttade AB Fixfabriken in på Bruksgatan och under många år var fabrikens neonskylt ett landmärke i Göteborg. Här säljstartar HSB Göteborg nu brf Spanjoletten för HSBs medlemmar och bosparare, vars bostadsrätter kombinerar områdets historiska charm med stora boendekvaliteter.

– I brf Spanjoletten finns stadsradhus, taklägenheter, etagelägenheter och studiolägenheter i olika storlekar och med väl genomtänkta planlösningar. Vår ambition är att mixen av bostäder ska locka köpare som befinner sig i olika skeden av livet, säger Kristian Isberg.

Fixfabriken - en viktig kulturbärare
Brf Spanjoletten präglas av historien och kulturen kring Fixfabriken. Här tillverkades länge det fönsterbeslag som gett brf Spanjoletten sitt namn. Fixfabrikens bevarade kontorsbyggnad, som byter namn till Fixhuset, kommer att renoveras varsamt och bli bostäder, gemensamhetslokal och en tänkt cafélokal med stora glaspartier och uteservering mot gatan. När arbetet är klart kommer en nyproducerad Fixskylt åter att pryda taket på Fixhuset. Den klassiska logotypen kommer också att finnas på porthandtag för att göra fabrikens historia ständigt närvarande. Fönster i oktagonal form, stora entrépartier i ek, fönsterbänkar och trappor i kalksten är ytterligare några av de detaljer som förstärker byggnadens ambition att förvalta det gamla industriarvet.

Gemenskapen är viktig i brf Spanjoletten och här skapas tre gemensamma grönytor för avkoppling och samvaro – den prunkande innergården, Espangnolettplatsen och den gemensamma takterrassen med fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp. Bostadsrättsföreningen får också en väl tilltagen gemensamhetslokal med flera funktioner, bland annat kommer det att finnas bokningsbara arbetsplatser.

Material med en historia som talar
Teglet i fasaden var en självklarhet för arkitekterna med tanke på områdets historia, där brittisk byggnadskonst och det välkända tegelpalatset Sockerbruket i Klippan har tjänat som inspiration. Fasadernas gulvita och röda handslagna tegel kommer läggas i blommönster eller bilda ramar för utsmyckning av fasaden. Dessutom blir det marktegel såväl ute som inne, tegelmurar och tegeldetaljer i utemiljöerna.

– Utvändigt var teglet självskrivet med tanke på områdets historia. Vi räddar faktiskt mycket av det som funnits sedan tidigare, berättar Jenny Andersson Höfvner, arkitekt på Bornstein Lyckefors som ligger bakom gestaltningen av brf Spanjoletten.

Andra genomgående materialval som utmärker HSB brf Spanjoletten är fingerpanel i trä, mässing och plåt. Inne i lägenheterna finns bland annat fönsterbrädor i kalksten och vitlaserad ekparkett. I de gemensamma lokalerna skapas en särskild atmosfär eftersom mycket gammalt är bevarat, som blyinfattade fönster och inte minst genom en häpnadsväckande och vacker trappa.

Studiolägenheterna med sovloft har en takhöjd på fem meter, och loftet, trappan och köket utgör en enhet både form- och färgmässigt. Studiolägenheterna har också fönster från golv till tak, och flera av planlösningarna är i två våningar. De flesta lägenhetstyperna har minst en balkong eller uteplats.

HSB Dela gör Spanjoletten tillgänglig för fler
I brf Spanjoletten finns åtta HSB Dela-lägenheter. HSB Dela är det prisbelönta koncept som gör det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Unga bosparare i åldern 18–29 år får möjlighet att dela köpeskillingen med HSB Göteborg.

För medlemsägda HSB, som till skillnad från många andra bostadsrättsbyggare även förvaltar fastigheter, är långsiktighet och hållbarhet viktiga frågor.

– När vi bygger i Majorna igen vill vi göra det omsorgsfullt och med genomgående hög kvalitet. Här skapar vi moderna hem med historia, som präglas av tidlös arkitektur och smarta hållbara lösningar, avslutar Kristian Isberg.

För mer information:
Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Göteborg
070-721 50 11
jens.holmberg@hsb.se

HSB Göteborg är ett kooperativt bostadsföretag som verkar från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder. Vi erbjuder nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden, hyreslägenheter, ett fördelaktigt bosparande och ett heltäckande förvaltningsutbud för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi tror att det goda boendet skapas genom välskötta hus, trygg boendeekonomi och god gemenskap. 2020 valdes HSB till bostadsbranschens mest hållbara varumärke – för tredje året i rad!

Idag är det över 74 000 medlemmar som tillsammans äger HSB Göteborg och som demokratiskt beslutar om verksamheten. Detta skiljer HSB från andra och ger våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt boende till något unikt och givande.