Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny undersökning: Stort intresse bland unga skåningar att leva cirkulärt

27 december 2021

Att dela redskap, nyttja en bilpool och köpa mat med kort datum är trender i tiden. Framför allt är det unga skåningar som har anammat en cirkulär livsstil. Det visar en ny undersökning med 1500 personer i storstadsregionerna som HSB låtit göra.

Unga vuxna (18-29 år) i storstadsregionerna har ett mycket större intresse av att dela saker än befolkningen i övrigt och även av att köpa/sälja eller byta begagnade saker. Högst på listan av det som man är mest intresserad av att dela i Skåne står redskap, gym och solceller.

Saker man vill dela i Skåne

alla

unga

1. Redskap/maskiner/verktyg

32%

27%

2. Gym

31%

71%

3. Solceller

29%

37%

4. Laddstolpar för laddning av elfordon

28%

38%

5. Pool

23%

59%

6. Bastu

20%

52%

7. Kontor nära hemmet/i fastigheten

16%

31%

9. Odlingslott/rabatt/växthus

16%

62%

10. Prenumeration av dagstidning

15%

19%

11. Husdjur

11%

10%

Var tredje ung vuxen i Skåne (34%) kan tänka sig dela tvätt i samma tvättmaskin (om man använder tvättpåse). Motsvarande siffra för skåningar i allmänhet är 21 procent. Fyra av tio skåningar (40%) kan tänka sig dela mat med kort datum med sina grannar för att minska matsvinnet.

– Intresset av att leva cirkulärt ökar i hela befolkningen, men det är särskilt tydligt bland unga. Att dela saker minskar belastningen på miljön och sparar pengar, men delningsekonomi kan också på ett väldigt fint sätt bidra till gemenskap och social hållbarhet och förenkla vardagen, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Det som de allra flesta helst vill köpa/sälja/byta på loppis är böcker, möbler och husgeråd. Även här sticker de ungas intresse ut, men även kvinnor har ett stort intresse.

Skåne: Fem-i-topp: detta vill man byta/köpa/sälja till sina grannar t ex på en loppis
1. Böcker – alla 72%, kvinnor 78%, unga 93%
2. Möbler/inredning – alla 72%, kvinnor 79%, unga 83%
3. Porslin/glas/husgeråd – alla 63%, kvinnor 72%, unga 75%
4. Växter/skott/frön – alla 69%, kvinnor 76%, unga 74%
5. Elektronik – alla 65%, kvinnor 67%, unga 62%

Ett exempel i Malmö: Secondhandbutik gav 100 000 kronor till Barncancerfonden
Idén som väninnorna Eva Jonsson och Angela Fonsmar kläckte för tre år sedan har blivit en succé. Secondhandbutiken i en av källarlokalerna i HSB brf Kroksbäck är välbesökt och omtyckt av de boende. Förutom att många kommer hit för att lämna saker de inte längre har användning för, eller handla något de behöver, har butiken dessutom blivit en samlingsplats för de boende. Och alla inkomster går till Barncancerfonden.

– Många kommer ner, köper något litet eller lämnar in en pryl eller ett plagg. Men istället för att skynda härifrån, sätter de sig och pratar med oss eller någon av de andra besökarna, säger Angela Fonsmar.

I föreningen delar man lokaler för olika ändamål. Det finns exempelvis en föreningslokal, kontor, gymnastiksal och snickarlokal.

Om undersökningen:
Opinionsundersökningen har gjorts av Demoskop på uppdrag av HSB. 1500 personer i ett representativt urval i storstadsregionerna varav 500 personer i Skåne har intervjuats.

För mer information om HSB Malmö:
hsb.se

HSB Malmö är en ekonomisk förening som ägs av 50 000 medlemmar – enskilda personer och bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder medlemskap, hyreslägenheter och nyproducerade bostadsrätter samt förvaltningstjänster. Våra medlemmar har bland annat möjlighet att bospara samt ta del av utbildningar och löpande rådgivning. Vår verksamhet finns i Burlöv, Lomma, Malmö, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Taggar

cirkulärt
bostadsrätt
hållbarhet
klimatsmart
delningsekonomi