Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fritidsbanken i Sigtuna kommun öppnar i HSBs lokaler

01 februari 2022

När Fritidsbanken etablerar sig i Sigtuna kommun den 4 februari så blir det i HSBs lokaler i Märsta. Fritidsbanken kommer att erbjuda utlåning av alla typer av utrustning som kommunens invånare behöver för en aktiv fritid.

Det är på Stationsgatan 4 i Märsta, där det tidigare låg en nattklubb, som Fritidsbanken flyttar in. Lokalen har stått tom en tid och när Sigtuna kommun letade efter en passande plats inför samarbetet med Fritidsbanken så hade HSB Norra Stor-Stockholm lösningen.

– För oss i HSB är de hållbara samhällslösningarna oerhört viktiga. Att kunna låna begagnad utrustning när man behöver den, utan någon kostnad, är ett bra sätt att dra ner på onödig konsumtion och minska på mängden prylar som slängs utan anledning. Och samtidigt så kanske lånet av en tennisracket, ett par inlines eller annat väcker ett livslångt intresse för en rolig och nyttig fritidsaktivitet, vilket vi vet ger stora samhällsfördelar, säger Catherina Fored, vd, HSB Norra Stor-Stockholm.

Fritidsbanken är en ideell organisation som arbetar för att hel och bra fritidsutrustning som legat oanvänd ska få ett nytt liv. Utrustningen kommer från förråd, källare och vindar hos privatpersoner runtom i landet. Alla typer av utrustning kan skänkas till Fritidsbanken för återbruk, vare sig man har vuxit ur saker eller kanske slutat med en sport. I och med placeringen av Sigtuna kommuns fritidsbank i centrala Märsta, nära stationen, så hoppas kommunen att alla invånare lätt kan ta sig dit och låna det de behöver för en aktivitet.

– Att få möjlighet att jobba med Fritidsbanken känns väldigt inspirerande, en verksamhet som ligger rätt i tiden, säger Ola Holmberg, platsansvarig för Fritidsbanken i Sigtuna kommun. Förutom att låna ut saker i vår lokal på Stationsgatan kommer vi även att jobba uppsökande i samarbete med olika aktörer som exempelvis skolor, fritidsverksamheter, förenings- och näringsliv. Nu senast under jullovet har vi haft utlåning och skridskoskola vid Valsta isbana, ett välbesökt event med flera hundra besökare i alla åldrar.

HSB-lokalen har också fått ett rejält ansiktslyft inför öppningen och med en yta på 275 kvadrat finns det gott om plats för utrustning.

– Att dela är framtiden och Fritidsbankens idé är smart. Jag är så glad att vi kunde hjälpa Sigtuna kommun och Fritidsbanken med den här lokalen. Jag hoppas att många Sigtunabor hittar hit när de behöver låna något, kanske hittar de ett nytt intresse på köpet. Och jag hoppas också att de tar med sig den utrustningen de inte längre använder, så att den kan användas i många år till, avslutar Catherina Fored.

Fritidsbanken i Sigtuna kommun invigs den 4 februari klockan 14:00 på Stationsgatan 4 i Märsta.

---

För frågor om HSBs samarbete med Sigtuna kommun och Fritidsbanken, kontakta Jessika Olsen, förvaltare, HSB Norra Stor-Stockholm på jessika.olsen@hsb.se


OM HSB STOCKHOLM
I snart 100 år har vi byggt nya hem att trivas i – anpassade till livets olika skeden. Sedan starten 1923 har vi vuxit till drygt 151 000 medlemmar, 58 000 bosparare och närmare 470 bostadsrättsföreningar. HSB Stockholm bygger, förvaltar och arbetar aktivt för att skapa ett gott boende åt våra medlemmar. Vi finns i 16 kommuner i Stockholms län: Danderyd, Ekerö, Haninge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.