Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett första (tårt)spadtag för Sockerpärlan

17 mars 2022

HSB Malmö har nu tagit ett första spadtag för HSB brf Sockerpärlan i Hököpinge. Ett tårtspadtag, det vill säga.

Istället för det traditionella första spadtaget blev det en fikastund tillsammans med byggarna som redan kommit igång med Sockerpärlans andra våning. Vellinges kommunalråd Carina Wutzler och Pär Hammarberg, chef för HSBs nyproduktion, fick istället svinga varsin tårtspade.

Carina Wutzler upplever det som att Hököpinge och Bruksparken där HSB Malmö byggt i flera etapper är ett populärt område, och tycker att de två senaste tillskotten, hyreshusen, börjat knyta ihop området.

Varför ska man flytta till Hököpinge?

– Det är en lugn och trygg miljö med väldigt speciella omgivningar på landet, där man ändå har nära till allt i kommunen, men även Köpenhamn och kontinenten, med goda kollektivförbindelser. Vi satsar mycket på skola och det utbudet just nu, så vi hoppas ha ett rikt och levande föreningsliv i Hököpinge inom ett par år, säger Carina.


Pär Hammarberg passade på att fråga Carina under fikastunden hur HSB och Vellinge kan samarbeta i Hököpinge och i resten av kommunen för att få till fler bostäder framöver.

– Vi är positiva till att det ska byggas mer, och i Hököpinge ser vi ett bra exempel på bebyggelse i ett sammanhang. Vi är måna om att orter ska byggas ihop och kännas sammanhållna, och där ser jag en god grund för oss att samarbeta även framöver, säger Carina.

Carina skickade vidare en fråga till Marisa Riera Catalan och Juan Francisco Catalan Hernandez, som köpt en av bostadsrätterna i Sockerpärlan, nämligen, vad Vellinge Kommun göra för att göra Hököpinge ännu bättre?

– Det saknas lite service tänker jag. En liten ICA nära butik, kanske ett apotek är saker som absolut skulle behövas i Hököpinge, säger Marisa.

Varför har ni valt att flytta till Hököpinge?

– Vi blev nyligen föräldrar och vill ha en lugnare och tryggare miljö än vad Malmö erbjuder. Omgivningarna är fina och det är nära in till Vellinge. Närheten till Höllviken, Skanör och Falsterbo är också ett plus, säger Marisa.

Marisa och Juan funderade på om HSB Malmö kommer att fortsätta att bygga i Hököpinge, efter att Sockerpärlan är färdig.

– Ja, HSB planerar absolut att fortsätta att utveckla Sockerbruksområdet i Hököpinge till ett levande och trivsamt område för boende och besökare, säger Pär.

Varför bygger vi i området?

– HSB förvärvade fastigheten i Hököpinge, då man gjorde bedömningen att läget var unikt ute i den lantliga miljön på Söderslätt, men ändå nära både Vellinge tätort, så väl som Malmö. Tillsammans med Vellinge Kommun togs en detaljplan fram för området. HSB har sedan successivt byggt ut exploateringsområdet i Hököpinge, säger Pär.


Fakta: HSB brf Sockerpärlan i Hököpinge brukspark

  • I nästan 100 år framställdes socker i bruket i Hököpinge. Nu har den gamla fabriksmiljön genomgått en pånyttfödelse och är idag ett fridfullt bostadsområde som kallas Bruksparken. Bostäderna i Bruksparken omges av ängar med blåklint och fält med raps och säd.
  • Antal bostäder: 32
  • Antal rum: 2 till 4 rum och kök
  • Boarea: Mellan 41 och 96 kvm
  • Ett antal av bostäderna i Sockerpärlan säljs enligt HSBs samägarmodell HSB Dela, som hjälper unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.