Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sifoundersökning: Unga vill ha startlån till första bostadsköpet

31 mars 2022

Unga välkomnar ett statligt startlån riktat mot förstagångsköpare. Drygt hälften vill att ett sådant startlån införs. Och behovet är stort – endast hälften av dem som vill köpa en bostad inom de närmsta fem åren uppger att de har råd. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av HSB.

– Undersökningen visar att startlånet behövs, är välkommet och skulle göra stor nytta för unga vuxna. Det skulle ge många unga tillbaka hoppet om en egen bostad, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

I början av april lägger en statlig utredning fram förslag för att hjälpa förstagångsköpare in på bostadsmarknaden. En del av uppdraget har varit att föreslå hur ett så kallat statligt startlån till unga kan utformas. Det skulle kunna innebära att en förstagångsköpare endast behöver spara ihop till 5 procent av insatsen – istället för 15 procent som idag. 

Drygt hälften vill ha startlån

HSB låtit Sifo fråga drygt 1 000 personer mellan 18 och 30 hur de ser på ett sådant startlån. Resultatet är tydligt: Drygt hälften tycker att ett statligt startlån bör införas, bara 2 av 10 är negativa. Och av dem som idag inte äger sin bostad säger en majoritet att det är troligt att de skulle ta del av startlånet om den möjligheten fanns. 

Undersökningen visar också att startlånet behövs. En klar majoritet av de unga äger inte bostaden de bor i idag. Och bara hälften av dem som vill köpa en bostad inom de närmsta fem åren uppger att de kommer att ha råd med det. Men många sparar regelbundet till sitt framtida bostadsköp – i genomsnitt 2 600 kronor i månaden.

– Det är glädjande att se att sparviljan finns där. Och om man med hjälp av ett startlån endast behövde spara till fem procent av insatsen skulle tröskeln in på bostadsmarknaden sänkas rejält. Magdalena Anderssons regering har nu chansen att ta förslaget om startlån vidare och göra verklig skillnad för många unga förstagångsköpare, säger Johan Nyhus.

Om undersökningen

Sifoundersökningen genomfördes i form av en slumpmässigt utvald webbpanel och motsvarar allmänheten i åldern 18–30 år. Undersökningen genomfördes mellan 14 februari och 1 mars 2022. Antal intervjuer är 1056. 

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 674 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Taggar

bostadsbrist
bostadsfrågor
bostadspriser
Bostadspolitik