Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu byggs uppkopplade bikupor över hela landet – Jordbruksverket tilldelar BeeLab över en halv miljon kronor

19 april 2022

Jordbruksverket har tilldelat BeeLab 600 000 kronor i finansiering för att utvidga nätverket av uppkopplade bikupor i hela Sverige. BeeLab är ett initiativ från Tietoevry och HSB Living Lab som hittills placerat uppkopplade bikupor i sju städer. Data som samlas in från de uppkopplade bikuporna användas för att bland annat kunna bidra till forskning och stärka den biologiska mångfalden. Med finansieringen från Jordbruksverket kommer man att kunna leverera digitala bikupor till alla 25 biodlardistrikt i landet, och få en ännu bättre förståelse för binas levnadsmiljö.

Bin spelar en central roll för vårt ekosystem då de sköter en stor del av växters och grödors pollinering. Samtidigt har bins hälsa och mångfald kraftigt försämrats under de senaste åren. Med det som utgångspunkt har Tietoevry och HSB Living Lab utvecklat BeeLab – ett initiativ där digitala bikupor kopplats samman i ett nätverk. Dessutom har Linnéuniversitetet ingått ett partnerskap med BeeLab och uppkopplade bikupor finns sedan tidigare hos HSB Living Lab och HSB Malmö. Med hjälp av sensorer (IoT), mobilapp, molnlösningar och artificiell intelligens (AI) möjliggör projektet övervakning av bisamhällen samt insamling av data som analyseras för att bidra med kunskap kring hur man exempelvis kan undvika bidöd och sjukdomar, sant hur biodlare kan ta hand om sina bisamhällen bättre.

– BeeLab visar hur tekniska lösningar kan bidra till att förbättra samhället för både människa och natur. Bina är en av planetens viktigaste varelser och är bidragande för att vi ska kunna upprätthålla den biologiska mångfalden. Honungsbin lever i samhällen och bikupor, och lämpar sig därför bra att ta in forskningsdata ifrån. Med hjälp av data, såsom temperatur, vikt, lufttryck, luftfuktighet eller luftkvalitet som samlas in via sensorer och AI kan vi få en helt ny förståelse för hur bina lever och mår, och även se långsiktiga trender. Ju fler kupor vi kan installera desto bättre blir den förståelsen, säger Mikael Ekström, biodlare och senior digitaliseringsexpert på Tietoevry.

– Det är fantastiskt roligt att projektet nu skalas upp över hela landet. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med vår partner Tietoevry sedan starten och det är ett lysande exempel på vad man kan uppnå genom samverkan och co-creation i öppna innovationsarenor som HSB Living Lab, säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.

BeeLab har nu godkänts finansiering på 600 000 kronor från Jordbruksverket. Pengarna ska dels användas till att utveckla ett nationellt nätverk av uppkopplade bikupor i Sverige, dels till att vidareutveckla den mobilapp som tagits fram av studenter på Linnéuniversitetet och anställda på Tietoevry. Appen möjliggör enkel och lättöverskådlig informationsdelning och kunskapsutbyte mellan deltagande biodlare.

Idag består projektet av bikupor i sju städer men med hjälp av Jordbruksverkets finansiering planeras initiativet att, tillsammans med Sveriges Biodlares Riksförbund, utökas till Sveriges samtliga 25 biodlardistrikt. Aktiviteterna i projektet kommer även att bedrivas i nära samarbete med IoT labbet samt kunskapsmiljö Digitala Transformationer vid Linnéuniversitetet (LNU).

– Pengarna från Jordbruksverket gör det möjligt för oss att kunna fortsätta utveckla ett rikstäckande nätverk av uppkopplade bikupor. Genom att samla in data från norr till söder kommer vi att få ännu bättre möjligheter att se skillnader i vårt avlånga land och kraftigt förbättra vårt underlag. Målet är att de digitala bikuporna ska underlätta för biodlare, forskare och myndigheter, fortsätter Mikael Ekström.

BeeLab började som ett initiativ av Tietoevry och HSB Living Lab 2019. År 2020 vann BeeLab utmärkelsen Årets Hållbara Projekt i CIO Awards och har sedan lanseringen uppmärksammats globalt.

För mer information, vänligen kontakta:

Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Living Lab
jens.holmberg@hsb.se
070-721 50 11

Tietoevry Newsdesk
news@tietoevry.com
+358 40 570 4072

Mikael Ekström, projektledare Tietoevry
mikael.ekstrom@tietoevry.com

HSB Living Lab är en världsunik forskningsarena där vi utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Sedan starten har fler än 100 projekt genomförts i huset. Byggnaden är ett levande laboratorium där forskning pågår dygnet runt, samtidigt som nära 40 personer bor i fastigheten permanent. HSB Living Lab är en öppen arena och alla som har en idé om framtidens hållbara boende kan ansöka om att starta ett projekt i huset. Läs mer på hsblivinglab.se

Tietoevry skapar meningsfull teknologi som bidrar till att göra världen bättre. Vi är ett ledande techbolag med lång historia och närvaro i Norden men har också global kapacitet. Baserat på våra kärnvärden öppenhet, trovärdighet och mångfald, jobbar vi tillsammans med våra kunder – och utvecklar en digital framtid där företag, samhällen och människor kan växa. Våra 24 000 experter globalt specialiserar sig på Cloud, data och mjukvara för tusentals företag och organisationer inom privat och offentlig sektor i mer än 90 länder. Tietoevry omsätter årligen cirka 3 miljarder euro och företagets aktier är noterade på NASDAQ-börsen i Helsingfors och Stockholm samt på Oslo Børs. www.tietoevry.com

HSB Göteborg är ett kooperativt bostadsföretag som verkar från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder. Vi erbjuder nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden, hyreslägenheter, ett fördelaktigt bosparande och ett heltäckande förvaltningsutbud för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi tror att det goda boendet skapas genom välskötta hus, trygg boendeekonomi och god gemenskap. 2020 valdes HSB till bostadsbranschens mest hållbara varumärke – för tredje året i rad!

Idag är det över 74 000 medlemmar som tillsammans äger HSB Göteborg och som demokratiskt beslutar om verksamheten. Detta skiljer HSB från andra och ger våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt boende till något unikt och givande.