Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kraftiga höjningar av elnätsavgiften på Gotland

02 juni 2022

Idag släpps den årliga rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten jämförs kostnader för fastighetsnära nyttigheter. Rapporten visar att bland annat att boende på Gotland fått en höjning av elnätsavgiften på 13,6%. Att jämföra med den genomsnittliga ökningen i landet på 2,5%.

- HSB är med och driver arbetet med undersökningen Nils Holgersson. Resultatet visar hur viktigt det är vi fortsätter att bevaka förutsättningarna för bostadsrättsföreningar, säger Jimmy Bergman vd för HSB Södertörn. Jag instämmer givetvis med Nils Holgersson-gruppens ordförande; det är inte rimligt att vi ska se så här stora regionala skillnader som vi gör i år. De boende på Gotland har ingen möjlighet att välja nätleverantör och är alltså helt i händerna på en enskild aktör. Som justerar sina priser på ett sätt som i jämförelse med resten av landet sticker ut på ett negativt sätt. Vi kommer som sagt att fortsätta vårt arbete med att driva opinion i den här och andra frågor som rör förutsättningarna för bostadsrätten som boendeform.

Om undersökningen
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Presskontakter:
Emma Casserlöv, pressekreterare HSB, 0725-94 75 00, emma.casserlov@hsb.se
Anna Söderlind, kommunikation – och medlemschef HSB Södertörn, 070 – 261 25 40, anna.soderlind@hsb.se

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 674 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Taggar

hsb södertörn