Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Innovativa gröna fasader testas i HSB Living Lab

17 juni 2022

Greenworks och Peab undersöker, tillsammans med HSB Living Lab, innovativa lösningar för gröna fasader. I ett nytt forskningsprojekt testas en ny sorts fasadpanel som är färdigpreparerad med växtfröer för en enklare och mer kostnadseffektiv montering än traditionella växtprydda fasader.
— Panelerna bidrar med oumbärliga ekosystemtjänster till våra allt tätare städer, säger Per Berglund, grundare av fasadodlingsföretaget Greenworks.

Grönska har en viktig påverkan i urbana miljöer, både för människa och samhälle. Den hjälper till att binda koldioxid, samlar upp damm och partiklar från luften. Samtidigt försvinner viktiga grönområden i takt med att våra städer förtätas, effektiviseras och växer.

Genom att kombinera kunskaper inom fröodling, bevattningsteknik, biokol och fasadmaterial har Greenworks utvecklat fasadpanelerna till HSBs levande labb på Chalmersområdet i Göteborg. Tanken är att göra det enkelt att bygga grönska i stadsrummet och bidra till ekosystemtjänster.

Företagets nya typ av levande fasadpanelerna som nu testas i HSB Living Lab fördröjer dagvatten, reglerar temperatur och luftfuktighet och fungerar samtidigt som en oas för djur och insekter. Syftet är att skapa ett levande material, förändra odlingsprocesser och förenkla montage genom växtpaneler med estetiskt tilltalande utformning.

– De nya väggarna vattnas med i första hand uppsamlat regnvatten, i andra hand gråvatten från HSB Living Lab och i sista hand med färskvatten, säger Per Berglund, grundare av Greenworks.

Det var när Peab arrangerade en tävling för innovativa lösningar för framtidens byggande som man fick upp ögonen för Greenworks fasadpaneler. Vinnaren i tävlingen fick chansen att genomföra sitt projekt i HSB Living Lab, och Greenworks var redo att sätta i gång direkt när det stod klart att de vunnit.

–Det ska bli väldigt spännande att testa Greenworks fasader i praktiken. Vi har arbetat med växtfasader innan, men eftersom de kräver en odlingsexpert som planterar växterna på plats är det en ganska komplicerad lösning. Med Greenworks färdigpreparerade paneler kan en hantverkare montera panelen, precis som på vilken annan fasad som helst. Det gör monteringen enkel och mer kostnadseffektiv, säger Andreas Furenberg, teknikchef på Peab.

Nu installeras de första panelerna av levande material i HSB Living Lab och om ett år utvärderas resultatet. Då hoppas Greenworks ha svar på flera praktiska frågor – som vilka arter som fungerar bäst, och vilka växter som riskerar att dra till sig ohyra. Hur mycket skötsel kräver egentligen väggen och håller den sig verkligen vacker året om?

–Gröna levande fasader ett intressant och viktigt område för hållbara städer. Greenworks har tagit fram en innovativ lösning som både är smidig för fastighetsägare och bra för den biologiska mångfalden. Vi ser med spänning fram emot testerna, säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.

För mer information:
Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Göteborg & HSB Living Lab
070-721 50 11
jens.holmberg@hsb.se

Maria Wilund, PR-chef Peab
070-481 72 02
maria.wilund@peab.se

HSB Göteborg är ett kooperativt bostadsföretag som verkar från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder. Vi erbjuder nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden, hyreslägenheter, ett fördelaktigt bosparande och ett heltäckande förvaltningsutbud för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi tror att det goda boendet skapas genom välskötta hus, trygg boendeekonomi och god gemenskap. 2020 valdes HSB till bostadsbranschens mest hållbara varumärke – för tredje året i rad!

Idag är det över 74 000 medlemmar som tillsammans äger HSB Göteborg och som demokratiskt beslutar om verksamheten. Detta skiljer HSB från andra och ger våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt boende till något unikt och givande.