Dags att mäta Radon

13 februari 2024 Nu har det blivit dags att mäta halten av Radon i våra fastigheter. Under vecka 7 kommer mätare att placeras ut i ett antal lägenheter.

I varje utvald lägenhet kommer två dosor att placeras som kontinuerligt mäter halten av radon i luften. Denna mätning kommer att pågå under 60 dygn, minst. Under tiden får dessa inte flyttas på utan de skall låtas bli. 

Denna typ av mätning skall göras minst vart 10:e år och minst 20 procent av lägenheterna i varje fastighet skall kontrolleras.

Boende i utvalda lägenheter är redan kontaktade.

Information från Uddevalla Kommuns hemsida om Radon:

Radon är en gas som naturligt bildas då grundämnet radium sönderfaller. Radongasen är osynlig och luktfri. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Här får du informatin om hur du går tillväga.

Radongas är näst efter rökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid man utsätter sig för radon och ju högre halt, desto större är risken. Risken ökar markant om man dessutom är rökare.

På Boverket och Strålsäkerhetsmyndighetens hemsidor finns mer information om radon.

Mätning

För att säkert veta hur hög radonhalten är i ditt hus behöver du göra en mätning. En radonmätning bör pågå i minst två månader under vintersäsongen (1 oktober till 30 april). Mätningen blir noggrannare ju längre tid man mäter. För att kunna få ett tillförlitligt årsmedelvärde ska du placera ut två mätdosor i din bostad. Mer information om hur du mäter, finns i metodbeskrivningen nedan. Radonhalten inomhus bör inte vara mer än 200 Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3).

 

Om du bor i lägenhet

Du som bor i lägenhet ska i första hand prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Det är deras ansvar att mäta radon i huset och vid behov genomföra åtgärder så att radonhalten sänks.

Länk till Uddevalla kommuns hemsida om radon