Summering av 2017 och utsikter inför 2018

31 december 2017 2018 står för dörren och för föreningens skull innebär det en spännande framtid där en rad större insatser kommer att ske. Innan vi redogör för kommande planer väljer föreningen att göra en tillbakablick på 2017.

2017 blev ett år där fokus första halvåret låg på förundersökningar samt planering inför kommande arbeten. Det som låg med under första halvan var en del säkerhetsarbeten som både var planerade men också tyvärr nödvändigt uppkommna. 2 av våra fastigheter tvingades uppgraderas med nya säkerhetsnycklar till källarna då vi tyvärr drabbades av inbrott. Nya lås och nycklar samt en begränsad upplaga stoppade oroligheterna och vi hoppas vi slipper påhälsningar framöver. Övrigt installerades brytkydd på källardörrar, nya säkerhetslösningar på våra tak, lösa fasadplåtar sattes fast samt brandvarnare monterades i våra källare där de tidigare saknades system ifall olyckan är framme.

Våren innebar också en förfining och justering av våra utemiljöer där föreningen valde att plocka bort löst grus i våra grusgångar för att få ett mer anpassningsbart alternativ i form av 08 grus för att hålla  miljön tillgänglig för alla. Uteplatser stensattes och våra mest populära utrymme fick fler sittplatser. Sista steget i den utvändiga miljön och dess projekt skedde i augusti där husen vid Skandiavägen 3 fick en ny stensatt uteplats med ny belysning och fin granitmur som tidigare finns i området.

Utvändigt har vi även sett en fasadrengöring av våra fastigheter samt ny belysning för våran lekplats. Garagemuren har genomgått underhåll i form av ett nytt ytskick samt nya plåtar plus justerat räcke.

Invändigt har föreningen fortsatt sitt gedigna arbete med att strypa energikostnader genom att installera nya LEDarmaturer i samtliga källare samt förrådsutrymmen.

Sommar och Höst 2017 blev en mycket intensiv period där en spolning av köksstammarna var startskottet till ett mycket nödvändigt underhållsarbete samt omstruktering av hur kommande underhåll ska skötas på lång sikt så inte föreningen hamnar i liknande situation återigen.

Spolningen av köksstammarna var inte bara nödvändiga för att få bort hela rör igensatta av fett utan också för att undersöka hur rören mår som legat där sen 50-talet. Under mark hittade vi en handfull ställen där rören var helt av och fett och spillvatten ledde raka vägen ner i makadamm samt avgrunden. Så hela hösten har präglats av att lappa och laga rören under mark för att komma till ett läge där vi kan relina. 1A relinades i oktober och 4A och 4B kommer relinas feb 2018. Förutom under mark upptäcktes stora problem i vår föreningslokal där flera meter rör byttes ut samt att fastigheterna 3B, 3A var utan rensningsluckor. På adress 4A och 4B var luckorna igensatta så där bilades de upp ånyo samt vi satte dit nya lite varstans så vi kan underhållspola med jämna mellanrum. Förutom ett ickefungerande avloppssytem så upptäcktes stor population av råttor som kunde lett till stora sanitära problem. Nya elektroniska råttfällor är installerade för att inte få de nya rören uppätna plus ovälkomna besök i våra utrymmen. Tvättstugora har även fått luddlådor så vi minskar underhållet och problematik ifall vi får stopp där.

Under sista delen av 2017 har föreningen fått dörröppnare för sina ytterdörrar med radarstyrning som gör att dörrarna öppnas när någon närmar sig. Enda undantaget är ytterdörren utifrån där det krävs ett tryck på armbågskontakten.

Styrelsen har även jobbat fram ett dokument som fungerar som trivselregler och som kommer vara grunden förutom stadgarna till att vi håller ordning och reda i föreningen.

I nästa nyhet får ni läsa om allt som står inför 2018.

 

Mvh Styrelsen Brf Bohusgården