Studsmatta

02 maj 2015 Studsmatta förbjuden på föreningens mark!

Under sommaren ställdes frågan på sin spets huruvida det är tillåtet för enskild medlem att ställa upp en studsmatta på föreningens mark.

Det korta svaret på denna fråga är att styrelsen inte tillåter studsmatta på föreningsgemensam yta, då det inte kan uteslutas att föreningen kan bli skadeståndsskyldig för ev. skador som inträffar. 

Även när det gäller annan installation, som t.ex. badbassäng, badtunna m.m. på föreningsgemensam yta, krävs styrelsens godkännande. Ogillas styrelsens beslut så är det föreningsstämman som skall besluta annorlunda, ej enskild medlem.

För att få vägledning i beslutet om studsmattor så kontaktade styrelsen HSB som återkom med ett utförligt svar ang. ansvar vid ev.skador. Svaret återges här i sin helhet:

"Ansvar för skador

 

Vem som de facto ansvarar för skador uppkomna genom användande av studsmatta beror bland annat på vad som orsakat skadan, fel på produkten, felaktigt handhavande eller helt enkelt ”otur”. Är studsmattan i gott skick förväntas föräldrar hålla uppsikt över sina barn och deras studsande, på samma sätt som med gungor och andra lekredskap. I praktiken är det dock ganska oklart med det juridiska ansvaret vid eventuella kroppsskador. Ansvaret kan ligga på markägaren, studsmattetillverkaren, studsmatteägaren eller föräldrar.

 

Ansvaret för underhåll och reparationer av gemensamma utrymmen som trappuppgångar och gårdsutrymmen åligger föreningen. Det betyder att om en förening ställer upp studsmattor är den sannolikt ansvarig för skador som uppkommer på grund av att studsmattorna inte underhållits ordentligt eller om lämplig skyddsutrustning saknas. I sådant fall kan föreningen också krävas på skadestånd för personskador som beror på brister i underhåll eller säkerhetsanordningar.

 

Om studsmattan ställs upp på gemensam mark av annan än föreningen är det oklart om föreningen kan hållas ansvarig för skador. Sannolikt inte, men eftersom rättsläget är tveksamt kan skadeståndsansvar inte uteslutas. För ansvar torde förutsättas att studsmattan ställts upp med föreningens godkännande eller utan att föreningen agerat när den upptäckt studsmattan. Skulle något hända utan att styrelsen kände till att det fanns en studsmatta uppställd är det än mer tveksamt om föreningen / styrelsen kan hållas ansvarig för skador.

 

Om studsmattan ställs upp på mark som bostadsrättshavaren ensam förfogar över, dvs. inte gemensamma ytor, är det mycket tveksamt om föreningen kan hållas ansvarig för skador. I sammanhanget kan nämnas att hyresnämnden har uttalat att hyresgäster är ensamt ansvariga för flyttbara pooler som de själva placerat i den trädgård som hör till hyreslägenheten och att hyresvärden då inte hålls ansvarig så länge värden inte lämnat anvisningar om poolens placering eller på annat sätt bidragit till olyckan. Även om fallet rör förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd kan viss ledning dras från detta även gällande ansvarsförhållandet mellan bostadsrättshavare (BRH) och bostadsrättsföreningar.

 

Allmänt kan sägas att studsmattor som har brister i underhåll eller skyddsutrustning omedelbart bör avlägsnas från föreningens gemensamma mark, för att undvika att personskador uppkommer. Detta bör naturligtvis ske i samråd med studsmattans ägare.

 

Kan styrelsen förbjuda studsmattor på föreningens mark?

 

Styrelsen kan förbjuda studsmattor på gemensam mark om inte föreningsstämman beslutar annorlunda. Styrelsen ansvarar för den löpande skötseln av föreningens fastighet och genom den så kallade vårdplikten ansvarar styrelsen också för att föreningens fastighet sköts på ett bra sätt. Styrelsen får inte vara passiv i detta avseende. Om styrelsen däremot känner sig osäker på ett beslut kan den alltid kalla till föreningsstämma så att samtliga medlemmar får ge sina synpunkter. Styrelsen är därefter skyldig att följa föreningsstämmans beslut.

 

Föreningen får ta ställning till vad som är lämpligt tillvägagångssätt. Det allra bästa är naturligtvis om ni kan komma till ett gemensamt beslut. Ett förslag kan vara att överväga att köpa in ”rejälare” studsmattor med ordentliga säkerhetsanordningar som föreningen kan ta ansvar för.

 

Kan styrelsen förbjuda studsmattor på mark som enskilda BRH har nyttjanderätt till?

 

Vår bedömning är att bostadsrättsföreningen inte kan förbjuda BRH att ha studsmatta på mark som ingår i bostadsrätten.

 

Om mark ingår i lägenheten har BRH en vårdplikt för denna. Det innebär att marken ska hållas i gott skick och vid användandet ska sundhet, ordning och gott skick iakttas av BRH. Vår bedömning är att en studsmatta på den egna marken i normalfallet faller inom ramen för vad som kan anses vara sundhet, ordning och gott skick. Om studsmattan skulle resultera i störningar för grannar (t.ex. att de som hoppar för ett oacceptabelt liv) blir det en fråga och som styrelsen får ta tag i genom att förslagsvis i första hand tala med BRH och om inte det hjälper skicka en skriftlig rättelseanmodan till BRH."