Enig föreningsstämma i sommargrönskan

30 juni 2021 2021 års föreningsstämma med Brf Stadion genomfördes utomhus den 29 juni i sommargrönska och och hyfsat varma vindar. 40 medlemmar och boende hade samlats. Under Per Aluddens ordförandeskap klubbades alla frågor i stor enighet. Efter avslutningen informerade föreningens ordförande Peder Stockman om planerna på investering i laddboxar och solceller. Det gav ett stort positivt gensvar bland deltagarna.

Anledningen till att stämman hölls utomhus och så sent på året var naturligtvis coronapandemin, som dock håller på att klinga av. En stor andel av medlemmarna är vaccinerade en eller två gånger och det märktes en glädje över att bara kunna träffas.

HSB:s ekonom Therese Hällgren redogjorde för föreningens bokslut som visade ett överskott på 4 926 351 kronor. 

Avtackades med blommor

Peder Stockman omvaldes till ordförande. Örn Preiman hade avsagt sig sin plats i styrelsen och han avtackades med blommor av ordföranden. "Du har genom dina ekonomiska kunskaper betytt mycket för styrelsen och vi vet ju att du finns kvar i huset om så skulle behövas", sade Peder.

Antalet styrelseledamöter minskades från åtta till sju totalt, inklusive HSB-representanten Per Aludden. Erika Edin och Tomas Lovén stod på omval och båda gavs förnyat förtroende av medlemmarna. Likaså omvaldes revisorerna och valberedningen. Samtliga val genomfördes med acklamation genom kraftfulla "ja"!

Nästan fem miljoner i kassan

Totalt sett är Brf Stadions ekonomi mycket god och föreningen klarar som en av få unga bostadsrättsförening även de stränga regler för avskrivning som infördes för något år sedan. Resultatet för 2020 blev alltså knappa 1 600 kronor. Kassaflödet har varit gott under många år och per 31 dec 2020 var de likvida medlen 4,9 miljoner kronor.

Investeringar utreds

Efter avslutad stämma informerade Peder Stockman om att föreningen för närvarande utreder investeringar i laddboxar för laddbara bilar och solceller på taket av garaget. Just nu är frågan om laddboxar den mest aktuella frågan. En enkät bland medlemmarna pågår, men den handlar bara om huruvida man har laddbar bil eller om man planerar att investera i en sådan. 

Enligt Peder Stockman har föreningen ekonomiska resurser att själv göra de investeringar som behövs under förutsättning att de statsbidrag som normalt delas ut till liknande investeringar faller ut även för Stadion. Något hinder för detta lär inte finnas. Både laddboxar och solceller har avskrivningstider på 30 år, vilket gör att eventuella investeringar får liten betydelse för resultatet varje år. Några nya lån behöver inte upptas för investeringarna.

– Att laddboxar ökar värdet på varje lägenhet råder inget tvivel om. Nya köpare efterfrågar ofta laddmöjligheter, sade Peder Stockman, som därefter lämnade ordet fritt för diskussion.

Bara positiva kommentarer

Förre ordföranden Eje Eriksson var den som uttalade sig först och han var odelat positiv.

– Även om vi själva i vår famlj inte avser att köpa någon laddbar bil de närmsta åren så ser vi gärna att vår garageplats redan nu förses med laddbox, sade han. Ska vi fortsätta att vara Luleås bästa bostadsrättsförening så ska vi naturligtvis också dessutom göra insatser för miljö och klimat. 

Därefter uttalade sig ett tiotal av de närvarande och samtliga var positiva till laddboxar.

Två av föreningens många "arbetsmyror" Stig Hedberg och Per-Michael Strutz, som lägger ner enormt frivilligarbete för trädgård och annat hedrades med var sin påse med hemligt innehåll.

– Det är en sann glädje att jobba med trädgård och annat, sade Stig (Per-Michael kunde inte närvara). Bland annat träffar jag så många medlemmar som kommer och pratar och det är det bästa jag vet. Dessutom håller jag mig i form och jag lovar att fortsätta.

 

 

Stämmobilder
  • Många tog med sig egna stolar.
    Många tog med sig egna stolar.
  • Peder Stockman informerade om utredningarna kring laddboxar och solceller. Sekreteraren Tomas Lovén hade hittat en skrivplats i en trädgårdssol.
    Peder Stockman informerade om utredningarna kring laddboxar och solceller. Sekreteraren Tomas Lovén hade hittat en skrivplats i en trädgårdssol.
  • En del valde att stå, andra föredrog en skön trädgårdsstol.
    En del valde att stå, andra föredrog en skön trädgårdsstol.
  • Av gammal vana höll man avstånd även om restriktionerna kring pandemin börjar lätta.
    Av gammal vana höll man avstånd även om restriktionerna kring pandemin börjar lätta.
  • Revisorn Ann Jansson hon och kollegan Göran Littorin kunde efter ihärdig granskning av räkenskaperna rapportera att styrelsen skött sig och de rekommenderade ansvarsfrihet för styrelsen, vilket stämman instämde i.
    Revisorn Ann Jansson hon och kollegan Göran Littorin kunde efter ihärdig granskning av räkenskaperna rapportera att styrelsen skött sig och de rekommenderade ansvarsfrihet för styrelsen, vilket stämman instämde i.
  • Valberedningen Hans Eriksson och Larisa Pekka hade gjort ett gediget arbete. Stämman köpte alla deras förslag till personval.
    Valberedningen Hans Eriksson och Larisa Pekka hade gjort ett gediget arbete. Stämman köpte alla deras förslag till personval.
  • Stefan Nilsson hade klätt sig som hemlig agent, men som musiker i Stadion Big Band blev han genast igenkänd av alla.
    Stefan Nilsson hade klätt sig som hemlig agent, men som musiker i Stadion Big Band blev han genast igenkänd av alla.
  • Styrelseledamoten Johanna Nilsson höll sig vid knuten – kanske för att snabbt kunna fly fältet om en storm av kritik skulle drabba styrelsen. Men det visade sig vara en onödig säkerhetsåtgärd.
    Styrelseledamoten Johanna Nilsson höll sig vid knuten – kanske för att snabbt kunna fly fältet om en storm av kritik skulle drabba styrelsen. Men det visade sig vara en onödig säkerhetsåtgärd.
  • Stig Hedberg fick en hemlig påse som tack för sitt idoga arbete med trädgården. Kollegan och svågern Carl-Michael Strutz hade nog inga förväntningar på innehållet i påsen – han var inte där.
    Stig Hedberg fick en hemlig påse som tack för sitt idoga arbete med trädgården. Kollegan och svågern Carl-Michael Strutz hade nog inga förväntningar på innehållet i påsen – han var inte där.
  • Peder Stockman delade ut blommor till avgående "finansministern" och styrelseledamoten Örn Preiman.
    Peder Stockman delade ut blommor till avgående "finansministern" och styrelseledamoten Örn Preiman.
  • Svante Utsi (utan någon av sina berömda hattar) och hustrun Ulla verkade trivas på stämman.
    Svante Utsi (utan någon av sina berömda hattar) och hustrun Ulla verkade trivas på stämman.