Stadion öppnar hotellverksamhet i sommar

11 maj 2021 Jodå, från och med i sommar öppnar vi hotell på BRF Stadion. Bakom initiativet står Britt-Lis och Jan Sikström. De har nämligen installerat bihotell vid vår nya blomsterbacke på framsidan av garaget. Alltså en bo- och viloplats för solitära vildbin som ska pollinera alla fina blommar, som vi hade redan förra sommaren.

Sollitära bin är bin som inte sticks och som inte lever i stora samhällen som honungsbina. Men behöver alltså inte vara orolig för att bli stungen.

273 arter totalt

Det finns faktiskt 273 arter av vildbin i Sverige och de sköter den största andelen av pollinering av växter tillsammans med humorna. De lever i små håligheter i marken eller i hål i träd och träddelar. De allra flesta vildbin i Sverige är solitära bin.

Muras igen i mynningen

Så länge hålen är öppna så är de obebodda. När de är inmurade vid mynningen så innebär det att där inne finns nymatade och äggbelagda yngelceller där larverna till nästa generation utvecklas. Allt enligt Krister Larsson, en av landets främsta experter på solitära vildbin.

Inga fågelnät behövs normalt

- Mesar och hackspettarkan kan ibland få för sig att kalasa på bihotellens invånare, men de kommer bara åt de yttersta larverna i de större hålen, säger Krister Larsson. Jag sätter själv aldrig upp några skyddande fågelnät och har inga problem med fåglar som plundrar bihotellen.

Så nu är det bara att hoppas att de solitära vildbina uppskattar Britt-Lis´ och Jannes initiativ och att vi får en ännu finare blomsterbacke till sommaren. 

 

Vildbi
  • En av 273 arter av vildbin i Sverige. Foto Länsstyrelsen Kalmar.
    En av 273 arter av vildbin i Sverige. Foto Länsstyrelsen Kalmar.