Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fossilfritt Sverige till år 2050 – nu antar HSB utmaningen

17 december 2015 Ett fossilfritt Sverige – det är en utmaning som HSB nu antar tillsammans med företag, organisationer och kommuner över hela landet. Fram till 2050 ska HSB fortsätta och intensifiera arbetet med att få bort alla fossila bränslen ur verksamheten.

I början av december presenterade miljöminister Åsa Romson regeringens initiativ Fossilfritt Sverige med målet att Sverige år 2050 ska vara ett fossilfritt välfärdsland. HSB tillhör det dryga 80-tal aktörer – företag, organisationer och kommuner – som hittills slutit upp bakom Fossilfritt Sverige som var ett inspel till Lima-Paris Action Agenda, den internationella plattformen för icke-statliga aktörers klimatarbete vid klimatmötet COP21 i Paris.

HSB ökar ambitionerna i klimatarbetet

För HSB är Fossilfritt Sverige en naturlig fortsättning på ett långsiktigt arbete med att minska boendets klimatpåverkan.

– HSB antog 2008 ett ambitiöst mål om 50 procent minskning av klimatpåverkan till 2023. Nu när ett nytt globalt klimatavtal har beslutats ökar HSB ambitionerna och ansluter sig till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige för att bidra till ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser 2050, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

Omställning banar väg för nya lösningar

För att få ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser 2050, krävs att hela samhället arbetar aktivt med att minska utsläppen. Genom initiativet Fossilfritt Sverige får svenska aktörer nu möjlighet att synliggöra hur de bidrar till klimatarbetet. De som deltar ser fördelarna med att gå före, samtidigt som de utmanar andra att göra en insats.

– Det är moraliskt rätt mot kommande generationer, men också ekonomiskt smart. Omställningen kommer att bana väg för nya affärsmöjligheter, teknologier och bättre samhällslösningar, säger Magnus Ulaner, Miljöchef HSB Riksförbund, som på plats följde klimatmötet i Paris.

Sverige ett föregångsland

Fossilfritt Sverige är öppet för alla aktörer som ställer upp på den deklaration som tagits fram för initiativet. Deklarationen klargör att aktörer som deltar i initiativet delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i detta arbete. Deklarationen klargör också att aktörer som deltar ska kunna visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.

 

Deklarationen Fossilfritt Sverige:

Klimatförändringarna är här, de är allvarliga och de påverkar alla – både oss som lever nu och framtida generationer. De globala utsläppen måste snabbt minska för att säkra välfärden för framtida generationer.

Nu är tiden att agera. Vi är den sista generationen som kan bromsa klimatförändringarna. FN:s klimattoppmöte i Paris är den bästa chans världen har att enas om ett avtal som skapar förutsättningar för att hålla den globala uppvärmningen så långt under två grader som möjligt.

Det är dags för ledarskap.

Svenska företag, städer och andra aktörer vill visa att vi ser fördelarna med att gå före:

  1. Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före. Det skapar en bättre miljö, attraktivare städer och nya möjligheter till jobb.
  2. Våra verksamheter ska bidra. Genom att visa upp egna konkreta insatser för minskade klimatutsläpp inom ramen för FN:s Action Agenda demonstrerar vi inför hela världen vår beslutsamhet att agera i närtid.
  3. Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss. 

 

Läs Magnus Ulaners blogg om det historiska klimatavtalet i Paris.

Tillsammans för ett fossilfritt Sverige

Förutom HSB, Sveriges största bostadskooperation med ca 3 900 bostadsrättsföreningar och 550 000 medlemmar, har många andra stora aktörer anslutit sig till Fossilfritt Sverige, däribland JM, H & M, ICA Sverige, Vattenfall, Ericsson, Volvo, Göteborg Stad, Stockholm Stad, Malmö Stad, Västerås Stad, Karlstad, Örebro, Växjö, Örebro, Eskilstuna och Botkyrka kommun