Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Utredning om social bostadspolitik tillsätts: ”Ett steg på rätt väg”

08 maj 2020

Regeringen meddelade under fredagen att den tillsätter en utredning för en mer socialt hållbar bostadspolitik. Det är ett initiativ som HSB länge har efterlyst och nu välkomnar.

– Regeringens besked är ytterst välkommet. Sverige har inte haft en social bostadspolitik värd namnet på årtionden – något som har fått förödande konsekvenser för de grupper som står längst från bostadsmarknaden. Vi har på senare tid sett hur en ny typ av hemlöshet har brett ut sig och familjer utan sociala problem, som tidigare hittade någonstans att bo, plötsligt står utan tak över huvudet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Utredningen ska fokusera på två delar: uppgiftsfördelningen mellan stat och kommun och de bostadspolitiska verktyg som kommunerna har för att hjälpa hushåll in på bostadsmarknaden. I uppdraget ingår också att kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare.

– Det här är absolut ett steg på rätt väg. HSB har länge påtalat hur det blivit allt svårare för unga vuxna att köpa en egen bostad – en hel generation är på väg att stängas ute från bostadsmarknaden. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken, säger Anders Lago.

Karolina Skog, tidigare miljöminister, har utsetts till särskild utredare. Utredningen ska redovisas senast den 8 november 2021. Här finns mer information.

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 650 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.