Bygga & Renovera

Husens fasader är föreningens egendom, och vissa delar inne i din lägenhet får inte förändras utan styrelsens skriftliga godkännande. Mer information hittar du i Brf Albodas stadgar.
Plattsättning vid ett av husen

Som medlem avgör du själv när det är dags att måla om, byta ut spisen, lägga in parkettgolv, tapetsera eller göra andra förbättringar i din lägenhet.

Läs stadgarna om du planerar att ändra något i din lägenhet. När det gäller ”väsentliga förändringar” måste du få styrelsens skriftliga godkännande. Se stadgarna (§§ 31-37). Alla förändringar i lägenheten ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

> Läs om ditt ansvar i stadgarna

Genomförs ombyggnader som inte är tillåtna, kan du bli ersättningsskyldig för återställande om skador skulle uppstå, exempelvis på fastighetens konstruktion.

Följande är exempel på sådant som medlem inte får ändra/flytta:

  • Entrébelysning
  • Ventilation, värme- och VVS-system
  • Den trådlösa temperaturgivaren/temperaturmätaren från EcoGuard (monterad i hallen). Kontakta styrelsen innan du tapetserar/målar om där mätaren sitter.

Följande ändringar är exempel på väsentliga förändringar som kräver styrelsens skriftliga godkännande:

  • Entré- och altandörr
  • Badrum/kök - vattenanslutningar och avlopp
  • Markis över uteplats, se avtal nedan
  • Parabolantenn
  • Elbilsladdare
  • Skärmtak över uteplats, kräver dessutom bygglov


Installera och dra om el

Du ansvarar för gruppcentral/säkringsskåp och därifrån utgående synliga elledningar i lägenheten.

Det gäller också brytare, eluttag och fasta armaturer. Du ansvarar också för eventuell elektrisk golvvärme. Elarbeten ska alltid utföras av auktoriserad elinstallatör.

> Se Elsakerhetsverket.se

Om du vill installera laddbox för elbil vid din parkering, kontakta styrelsen via brfalboda@gmail.com eller brevlådan på Lantgårdsvägen 7.

Montera markis och parabolantenn

Kontakta styrelsen för att skriva under ett avtal. Du som medlem ansvarar för att uppsättning eller nedtagning av markis respektive parabol sker fackmannamässigt så att inte fasaden skadas. Du ansvarar också för eventuella skador som kan uppstå på föreningens egendom i samband med montering eller nedmontering, användning, underhåll etc.

Bygga staket  – bygglov krävs i vissa fall

Om du bygger eller ändrar någonting på fram- eller baksidan av lägenheten eller mellan lägenheterna, är utgångspunkten att åtgärden ska utföras på ett sådant sätt att bygglov inte krävs. Tänk på att alltid följa kommunens riktlinjer för plank, murar och staket. 

> Läs om byggregler i Sollentuna kommun
> Läs om riktlinjer för staket och plank

Renovera badrum och kök

Du får renovera badrummet och köket, bara det görs korrekt och fackmannamässigt. Gällande byggnormer ska följas. Många försäkringsbolag kräver att arbetet utförs av VVS-auktoriserat företag (branschstandard). Eftersom vattenanslutningar och avlopp inte får ändras hur som helst ska du kontakta styrelsen i god tid inför renoveringen. Du får till exempel inte installera vattenburen golvvärme.

Om arbetet inte utförs korrekt och fackmannamässigt, gäller inte försäkringar och eventuella garantier vid skada. Då kan du själv bli tvungen att  stå för hela kostnaden för reparation och återställande.

Av försäkringsskäl, uppmuntrar styrelsen alla medlemmar som genomfört en renovering av badrum att skicka en kopia av det våtrumsintyg eller kvalitetsdokument som erhålls från certifierad hantverkare efter genomfört arbete. Kopia av intyg kan mejlas till brfalboda@gmail.com eller lämnas i brevlådan på Lantgårdsvägen 7. 

Tänk även på att blandare du installerar behöver vara anpassade till trycket i våra ledningar och nordiska förhållanden. Blandare som inte klarar av dessa förhållanden riskerar att läcka ut kallvatten i varmvattenledningarna, så se därför till att det finns en backventil i den blandare ni köper. 

Vid renovering av kök, se även information nedan om spiskåpa och ventilation. 

Ventilation

Vid renovering av kök måste spiskåpan du installerar fungera ihop med Essvent-fläkten - som inte får bytas ut!

Ska du göra något med köksfläkten, tänk på att kryddhyllefläkten (Enessen Essvent S) är föreningens och får inte bytas. Den styr hela lägenhetens ventilation, och du kan på egen bekostnad behöva återställa en felaktig modifiering om fläktsystemet inte klarar den regelbundna OVK-besiktningen. Spiskåpan du köper måste passa till Enessen Essvent S kryddhyllefläkt. Det finns flera olika spiskåpor som passar, dock måste man på de flesta byta ut kontakten till fläktsystemet till den som sitter på den gamla (låt en behörig elektriker göra detta). Notera att varje medlem själv har ansvar för att ta reda på att den spiskåpa som köps in faktiskt passar till fläkten. 

Info om fläkten som finns i varje lägenhet hittas här: https://www.flaktbutiken.se/systemair-essvent-s-kryddhylleflakt.
Det företag som föreningen anlitade för att byta ut alla fläktarna var VTS Ventilation AB.

Byta entré- och altandörr

Om du vill byta din ytterdörr (på framsidan) ska den nya dörren motsvara de normer som gäller för brandklassning och ljuddämpning samt motsvara ursprungligt utseende. Altandörren får inte bytas så den är föreningens ansvar.
Kontakta styrelsen innan du gör några ändringar/inköp. 

Bygga skärmtak – bygglov krävs

Om du vill bygga skärmtak över uteplatsen till din lägenhet krävs bygglov (max 15 kvadratmeter). Det grundar sig på ett beslut av Sollentuna kommun, med hänvisning till att våra hus ”står på samma fastighet och delar gemensamhetsanläggningar så som tvättstugor etc, och då är de inte att anse som en- eller tvåbostadshus utan samtliga hus ses som flerbostadshus”.

> Läs och ansök om bygglov i Sollentuna kommun

Byta marksten

Du kan byta ut de åttkantiga stenarna som finns framför en del av husen till annan lämplig sten. För detta krävs inget godkännande av styrelsen.

Färgkoder för föreningens fasader

Följande färgkoder gäller för föreningens fasader och dörrar i dag:

  • Fasad: NCS S 1002-Y (Ljusgrå)
  • Dörrar: NCS 5020-R90B Grön, NCS 3060-Y80R Röd, NCS 5030-G10Y Blå