Svar på inkomna frågor inför ordinarie stämma 2021

25 maj 2021 Här svarar föreningen på några medlemsfrågor inför den kommande stämman med poströstning den 3:e juni 2021.
Hand skriver med penna på papper

Några tankar och funderingar inför stämman den 3 juni 2021

   
Många fler av de boende än jag undrar hur länge vi måste ha en hyreshöjning på 5% på årsasvgiften. Jag vill minnas att ordförande Tom Ekman varnade för en höjning på 5% redan 2013? Detta påtalades åter ett par år senare av HSB:s representant i styrelsen Kari Ahoklas. Vid det tillfället beslöt stämman att ärendet skulle utredas av styrelsen. MEN nu börjar många av oss nå smärtgränsen för vad vår privata ekonomi klarar. Många av oss är pensionärer. Våra pensioner stiger inte så mycket att det täcker våra månadskostnader. Det låter bra i politiken men i verkligheten blir det ofta bara någon hundralapp efter skatt. Enligt årsredovisningen finns det en förhoppning att det kan räcka med 4 % ökning för år 2022. Måtte räntorna förbli låga! Smärtgränsen är nådd!    

Fågelsångens svar:

Styrelsen har ingen annan uppfattning angående räntorna. Det är att föredra att de förblir låga. En rättelse är också på sin plats. Kari Ahokas är medlem i Fågelsången. Han har en bostadsrätt. HSB-ledamoten heter Håkan Lindal.

Fågelsångens kostnader för drift kommer att har en tendens att stiga med tre och vissa år ända upp till fyra procent per år, vilket får betydelse för avgifterna på sikt även om räntorna förblir låga och även om lånen amorteras så att skulden minskar. Styrelsen har uppdraget att se till så att det alltid finns ett skäligt belopp i kassan för oförutsedda uppgifter och för att Fågelsången alltid ska kunna betala sina fakturor. Det är det som är målsättningen och det är för det ändamålet som det finns en prognos som redogör för ekonomin i framtiden.                                                                                         

Så några frågor om bokslutet

   
Not 12.
Varför äger föreningen två lägenheter?

Fågelsångens svar:

Den större av dem (den med högre värde), ropade en person in av kronofogden på Vibblabyvägen 8. Styrelsens ordförande sedan flera år, kände att det inte stod rätt till med den affären, vilket en utredning även visade att det inte gjorde. Fågelsången nekade överlåtelsen och löste ut köparen för samma belopp som personen hade betalat. Lägenheten har styrelsen valt att behålla tills den är stambytt. Den hyrs inte ut till en fysisk person för det är juridiskt komplicerat när en hyresgäst måste avsäga sig besittningsskyddet, vilket hyresnämnden måste godkänna.

Den mindre lägenheten finns på Kvarnplan 1. Medlemmen betalade inte sina avgifter enligt stadgarna och satte sena betalningar i system. Styrelsen anlitade inkassoföretag för att bevaka medlemmens betalningar och det ledde till att medlemmen faktiskt blev av med sin bostadsrätt. Kronofogden sålde och Fågelsången köpte in lägenheten på en auktion på sensommaren 2020. Lägenheten är på en plats där stambytet kan kräva ett rejält förstorat rörschakt genom badrummet. Den typen av ändring, är det bäst att genomföra medan bostadsrätten tillhör föreningen. Då stambytet är klart, kan Fågelsången upplåta bostadsrätten med de förutsättningar som gäller då i det ändrade badrummet.

Not 14. Omförhandling av lån, annat uttryck för amortering? Låneskulden har ju sjunkit med 20 miljoner.   Får en bostadsrättsförening inte teckna ett bottenlån, de brukar ju löpa på lång tid. Det vore ju toppen med ett stort lån till låg ränta och lång löptid nu när räntorna är så låga, under 1 % borde gå att få igenom. Har föreningen förhandlat fram några lånelöften inför stambytet?

Fågelsångens svar:

Lånen har inte sjunkit med 20 miljoner på ett bräde. Lån som förfaller och som ska ha nya villkor under 2021, har lagts in under kortfristiga skulder. Styrelsen behöver omförhandla villkoren under 2021 för ett stort belopp. När det är gjort, kommer skulden igen att redovisas under långfristiga skulder.

Tack för en väl skött förening! Jag är dock orolig för att det inte finns några förslag på ersättare för dem i styrelsen som inte vill bli omvalda.

Fågelsångens svar:

Styrelsen tackar för de fina orden. Någon radikal förändring av styrelsens sammansättning är inte i sikte i samband med ordinarie stämma 2021. Det förutsätter att inte en majoritet röstar nej till inval av en del styrelseledamöter.

Järfälla den 23 maj 2021

Vänligen

Medlem i föreningen