Säkert brandskydd hemma

01 december 2020 Styrelsen arbetar regelbundet med att ha ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Som bostadsrättsinnehavare har även du ett ansvar att ha ett brandskydd hemma i din bostad. Du ser väl till att släcka ljusen när du går hemifrån, testar brandvarnaren regelbundet och har släckutrustning hemma?

Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Nu när juletider närmar sig vill styrelsen uppmärksamma om vikten av att ha både uppsikt och ett fungerande brandskydd hemma. Brandvarnare, brandfilt och pulversläckare är tre brandskydd som brandskyddföreningen anser att du bör ha. Läs gärna mer om goda råd för brandvarnare samt ljus i juletider som finns bifogat här nedanför. 

Att tänka på

  • Säkerställ att din brandvarnare fungerar genom att trycka på testknappen eller byta batterier (om du inte har en hemma behöver du införskaffa en sådan). Kom ihåg att du genom att ha en brandvarnare hemma även hjälper dina grannar att uppmärksammas om en brand uppstår. 
  • En brandvarnare beräknas täcka 60 m2. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m.
  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt!
  • Om du tänder levande ljus: Se till att de står stadigt, ställ de inte för nära gardiner eller på tv:n samt tänk på att inte placera flera värmeljus tätt inpå varandra.

Vid brand

Om det börjar brinna i din egen lägenhet: försök alltid släcka branden tidigt. Om du inte kan släcka branden, ta dig ut och se till att stänga dörren efter dig - kontakta alltid 112. 

Kom ihåg att din lägenhet är en brandcell: Om brand uppstår i annan lägenhet eller i trapphuset så ska du stanna inne i din lägenhet för att skyddas mot rök. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus! Stäng dörrar och fönster tills dess att du får en säker utrymningsväg från räddningstjänst. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i cirka 30 minuter. Våta handdukar hjälper till att täta runt dörren och i brevinkastet.  

Läs gärna mer om hur du kan skydda dig och ditt hem mot brand på brandskyddsföreningens eller räddningstjänstens hemsida. 

Frågor?

Har du frågor om föreningens systematiska brandskyddarbete (SBA)? Då är du välkommen att kontakta styrlesen via mail för att komma i kontakt med vår SBA-ansvarige.