Renovering

Information om det nya i stadgarna 2023 som berör renoveringar bland annat hittar du i länken "Nytt i 2023 års normalstadgar " nedan och det finns även att ladda ner längst ner på sidan.
Det rör framför allt ansvaret för en renovering och dess kostnader efteråt om skador uppstår samt tillsyn efter renovering och att alla ändringar i våtrum ska ha godkända egenkontroller från firman som utfört jobbet.

Badrum och kök som ej renoverats sedan byggåren 1962-63 ska renoveras av en firma med tillstånd att sanera asbest.

På Svetsarvägen kan asbest förekomma i fix och fog bakom kakel från byggåret i både kök och badrum, i golvplattor och mattor samt i det svarta lim som ligger under golvet.  Det kan även finnas i de fyrkantiga ventilationskanalerna av cement (så kallade asbestcement/eternit) i kök och badrum.  


Brf Svetsaren informerar angående renovering i din lägenhet

Innan du påbörjar all form av renovering, som kan leda ljud/buller till närliggande grannar, behöver du planera arbetet efter nedanstående tider. Renoveringsbuller begränsas enligt nedan och på söndagar skall det vara helt tyst från buller i fastigheten.

Vardagar: 08:00 - 19:00

Lördagar: 09:00 - 17:00

Söndagar: Arbets- och bullerfritt

 Nytt i 2023 års normalstadgar      från och med § 31 står det som berör renoveringar

Här kommer lite viktig information om renovering, se även pdf-filerna längst ner på sidan där blanketten ska fyllas i och skickas/lämnas in till styrelsen samt förvaltare på HSB.

Fyll i blanketten "Blankett renovering" innan du börjar renoveringen och skicka den till styrelsen samt förvaltaren på HSB.

Det kan krävas inte bara styrelsens tillstånd utan vissa ändringar kan kräva bygglov från kommunen.  Det innefattar ombyggnad som påverkar ventilation, vatten och avloppsledningar och inglasning av balkong. Är du osäker på om dina byggplaner kräver bygglov kan det vara god idé att kontakta kommunen. Det är inte tillåtet att röra bärande väggar i lägenheten. Exempel på bärande vägg är den mellan vardagsrum och kök. Fastigheten är inte konstruerad för den öppna planlösning som många önskar mot sjösidan men däremot finns väggar av gips som går att ta bort om man så önskar. Vid minsta osäkerhet om vilka väggar som får röras kontaktar du styrelsen för svar.

När du renoverar badrumet och river gammalt kakel som kan vara ditsatt med bruk (originalbadrum) kan det innehålla asbest. Asbesten är okej väl bunden i bruket men får inte komma på drift i ventilationssystemen, vilket händer när bilningen påbörjas och klinkersplattorna avlägsnas. När du planerar badrumsrenovering skall du därför informera den behöriga firma som skall utföra arbetet att det kan finnas asbest bakom plattorna så de i sin tur kan täcka för ventilationen samt använda rätt utrustning, för sin egen säkerhet, vid arbetet.

OBS: Täck alltid för ventiler i kök och badrum när du river ner kakel.

Frånluftsfläktar ska alltid täppas för vid slipning och  renovering oavsett var i lägenheten du renoverar.

Kontakta alltid styrelsen innan arbetet påbörjas och beskriv vad som skall göras i lägenheten. På så vis hinner du få rätt information innan arbetet drar igång. 

 

Allmänna regler där det behövs föreningens godkännande för renovering

  •  

Ytterdörrar:
För dig som beställer ny ytterdörr ber vi försöka göra färgval så att den nya dörren påminner så gott det går om ersättningsdörren i färg och hängning.
Kom ihåg att dörren ska vara i högerhängt utförande. Skulle en vänsterhängd dörr levereas så ska den returneras och bytas mot en högerhängd.
  •  
Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras fritt. Byte av radiator till handdukstork kräver godkännande.
  •  
Köksrenoveringar som kräver ändringar i avlopps- och vattenanslutningar.
  •  
Bärande väggar får inte rivas.
  •  
Balkonginglasning eller vindskydd/markis på uteplatsen kräver styrelsens tillåtelse. Fönster får ej bytas eller ändras. Målning får bara ske på insidan. Balkongdörren är medlemmens ansvar och får bytas.
  •  
Element får ej tas bort eller flyttas då huset har vattenburen värme. 
  •  
Ventilationen måste få flöda genom lägenheten för att inte skapa undertryck. Det finns 2 fläktsystem som fungerar i fastigheten.
1. Spjällfläkt och 2. Kolfilterfläkt som ej är kopplad på ventilationskanalen.
Det är viktigt att motorfläktar INTE kopplas mot ventilationssystemet i huset eftersom det tvingar matoset från ditt hushåll till grannarna. 

 

 Badrum

  •  
En badrumsrenovering ska alltid anmälas till förvaltaren på HSB skriftligt.
  •  
Alla arbeten ska vara utförda fackmannamässigt och enligt GVK:s Säkra Våtrum eller likvärdig branschstandard. Ett kvalitetsintyg ska skickas till föreningen eller förvaltaren efteråt.
  •  
Fästmaterialet bakom det gamla kaklet kan innehålla asbest och bör saneras av behörig entreprenör.
  •  
Ventilationen från badrummet måste blockeras vid arbete. Täck alltid för ventiler i kök och badrum när du river ner kakel.
  •  
Vid förändring av rördragning, avlopp eller golvbrunn ska måttsatt skiss lämnas till styrelsen/förvaltaren. Foton på kappstället och kopplingen mellan det nya och gamla röret ska även det lämnas till styrelsen. Skarvstället mellan den nya golvbrunnen och den befintliga avloppsledningen måste rörinfodras på nytt. Man bör också lämna in ett foto på hur hela golvet ser ut innan det gjuts igen. Slitsluckorna i 3:orna och 4:ornas badrum skall vara åtkomliga.
  •  
När det är dags för vattenavstängning skall det felanmälas så att fastighetsskötaren vet om det, samt kan hjälpa till vid behov.
  •  
Du ska alltid sätta upp ett meddelande till dina grannar om att du bygger om ditt badrum där du inkluderar våningsplan, lägenhetsnummer, namn samt starttid och sluttid för ombyggnaden.
  •  
Föreningen ger ett bidrag på 4000 kr om du sätter in en ny golvbrunn i badrummet. Detta förutsätter att ovanstående regler följs och att badrumsrenoveringen har anmälts och blivit protokollförd innan arbetet sätter igång. När alla handlingar (skissar, intyg och foton) har kommit styrelsen eller förvaltaren tillhanda, utgår ersättning för golvbrunnsbyte.
  •  
Du som bostadsrättsinnehavare är själv ansvarig för eventuella skador som orsakats av felaktigt utförd renovering, samt för återställandet av sådana skador.

 

Kök

  •  
Det får inte monteras spiskåpa med fläktmotor, däremot går det bra med kolfilterfläktar. Motorfläkt får INTE anslutas till husets ventilation.
  •  
Slitsluckor/inspektionsluckor i alla lägenheter skall vara tillgängliga och får inte gömmas bakom skåp utan alla måste vara öppningsbara vid misstänkt fuktskada. 3:or och 4:or har två slitsluckor, en för rörstammar under diskbänken och en för ventilationen ovanför diskbänken. 1:or har en slitslucka under diskbänken.
  •  
Arbeten på föreningens vattenledningsrör och avloppsrör får inte utföras utan tillhör stammen. Behöver hantverkarna stänga av vattnet tillfälligt skall styrelsen kontaktas i god tid så att avstängnigen hinner aviseras ut till grannarna i din port.

 

Bostadsrum

  •  
Ytskikt på väggar, golv och tak renoveras utan styrelsens tillåtelse. Tänk på att hålla bullertiderna när ni lägger nytt golv.
  •  
Gipsväggarna innehåller oftast eldragningar och skall ändras/tas bort av certifierade hantverkare/elektriker.

 


Avloppssystemet är rörfodrat och vid arbeten som innebär ingrepp på föreningens ledningar måste dessa utföras fackmannamässigt och enligt instruktioner från Proline, se dokumentet "Drift & skötselinstruktion Relining". Arbetet skall först föranmälas till styrelse och förvaltare.

 

  • Tänk på att följa reglerna när du ska renovera!
    Tänk på att följa reglerna när du ska renovera!