Andrahandsuthyrning

10 november 2018

Styrelsen arbetar aktivt att reglera andrahandsuthyrningar. Dessa är tidskrävande. I en del fall av andrahandsuthyrningar har funnits eller finns störningar t.ex. uppställda dörrar, sopor som läggs på fel ställen och störande fester. Det finns också en risk att lägenhet som hyrs ut i andra hand hyrs vidare till andra personer utan att bostadsrättshavaren har kännedom om detta. 

Inom styrelsen finns det en arbetsgrupp som skall ta fram tydligare riktlinjer och rutiner för andrahandsuthyrningar. Föreningen har i några fall anlitat HSB-jurister för hantering av ärenden om andrahandsuthyrningar.   

 

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas i förväg av styrelsen. Principbeslut är att vi godkänner bara 6 månader åt gången om det anses finnas godtagbara skäl.  

Ansvar 

Som förstahandshyresgäst ansvarar du gentemot HSB Västerby för din andrahandshyresgäst. Det uppkommer aldrig något hyresförhållande mellan hyresvärd och andrahandshyresgästen. 

Det innebär att förstahandshyresgästen ansvarar för: 

  • Att hyran betalas i tid.

  • Eventuella skador i lägenheten.

  • Att inga störningar i boendet förekommer.


För att ansöka om andrahandsuthyrning, vänligen fyll i blanketten nedan. Du måste också skicka med intyg som styrker ditt godtagbara skäl. 

Det är viktigt att boende som önskar hyra ut lägenhet innan uthyrning ansöker om tillstånd hos föreningens styrelse. Vid otillåten andrahandsuthyrning kan styrelsen förklara bostadsrätten förverkad och säga upp bostadsrättshavaren för avflyttning. Ansökningsblankett och information finns på HSB:s Norra Storstockholms hemsida.