Utökat rökförbud vid lekplatser och entréer

12 april 2019

Utökat rökförbud vid lekplatser och entréer

Från 1 juli 2019 blir det förbjudet att röka på offentliga lekplatser och vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. 

Vilka lekplatser berörs?

Det utökade rökförbudet berör offentliga lekplatser som allmänheten har tillträde till och som normalt sett kommuner är ansvariga för. Men lekplatser hos fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, dit andra än bara de boende har tillträde, berörs också av de nya reglerna.

Vilka entréer berörs?

Förbudet gäller även för entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till. Det kan till exempel röra sig om en entré till en restaurang eller en butik med ingång från gatan. Om det finns en direkt anslutning till gatan till entrén är det den som har verksamhet i lokalen som är ansvarig för rökförbudet. Det betyder att till exempel en affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för att informera om förbudet. Samma sak gäller för restaurangägare som har en uteservering där rökförbudet också gäller.

Gäller även gemensam entré?

Om en byggnad har lokaler som allmänheten har tillträde till men inte har ingång direkt från gatan (t ex köpcentrum eller affärslokaler med gemensam entré) omfattas även de ingångarna av de nya reglerna om rökförbud. Här är det fastighetsägaren som är ansvarig för att upprätthålla rökförbudet.

Nedskräpning i Västerby

Ni som röker vänligen kasta inga fimpar ner från balkongen eller/och fönster på gräsmattan. Förutom att det inte ser trevligt ut kan gräsmattan börja brinna. Det händer dessutom att fimparna hamnar på din grannes balkong. Vi har också problem med nedskräpning vid entréerna var man har fimpat. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar hur vårt område ser ut.

Med vänliga hälsningar

Styrelsen