Har ni fest eller?

Att bo i flerfamiljshus innebär att man ibland störs av sina grannars aktiviteter. Det kan vara byggnationer, fester, hög volym på TV eller stereo, rök från utegrillar och annat. Ett visst mått av tolerans är nödvändigt, men att visa hänsyn är lika viktigt.

Det finns inga allmänna regler om att det ska vara tyst mellan vissa klockslag i flerfamiljshus. Istället gäller sunt förnuft och ömsesidig hänsyn som ledstjärnor i umgänget mellan grannar.

Att ofta ha fester hemma med hög musik kanske uppskattas av inbjudna vänner och bekanta, men det kan också anstränga grannarnas tålamod. Planerar du en fest, ta kontakt med dina grannar och berätta vad som är på gång. Börjar det bli sent, stäng fönster och verandadörrar, dra ner volymen på stereon och flytta in grillpartyt inomhus istället. Det finns många barnfamiljer i området som uppskattar att barnen får komma till ro lite tidigare på kvällen.

Som bostadsrättsinnehavara och boende är man skyldig att ta hänsyn till andra boende i området samtidigt som man som boende också måste tåla vissa störningar. Det finns inga generella regler vad som bör accepteras men det är t.ex normalt att ljud från barn som leker eller enstaka fester får tålas.

Störs du av någon av dina grannar, gå och knacka på och berätta att det förorsakar dig olägenhet. Vid upprepade störningar där det inte hjälper att prata med grannen kan du kontakta styrelsen. Notera att styrelsen inte fungerar som en störningsjour men du kan få en störningslista så att du kan dokumentera de störningar du upplever.

Det är mycket viktigt att du noga antecknar de störningar du upplever, exempelvis på en av föreningen utdelad störningslista. Det är dessutom mycket viktigt att varje person som upplever störningar lämnar in en egen störningslista och inte en gemensam för flera boende.

Syftet med störningslistan är i första hand att föreningen ska få en uppfattning om hur allvarliga störningarna är. Det är bara styrelsen som kommer att läsa din störningslista Om styrelsen bedömer att störningarna inte är acceptabla kan styrelsen vidta rättsliga åtgärder mot den som stör. Det kan innebära att den som stör blir tvungen att flytta. För att styrelsen ska kunna driva ett ärende angående störningar är det mycket viktigt att du som blir störd är villig att berätta om störningarna för exempelvis ett juridiskt ombud som föreningen har anlitat för att få störningarna att upphöra.

Det är inte ovanligt att det kan ta ganska lång tid från det att en störning börjar tills du ska berätta om den för en utomstående. Det kan även vara väldigt många störningstillfällen att hålla reda på. Dina anteckningar på störningslistan är därför också dina egna minnesanteckningar.

Om inte du eller dina grannar vill berätta om störningarna ni upplever är det i de allra flesta fall inte möjligt för föreningen att vidta några åtgärder för att få störningarna att upphöra. Föreningen är därför beroende av just din hjälp.