Järvafältet

Med lite historia i närhet.

Järvafältet är ett är ett av de största naturreservaten i Stockholms län. Det är 2 500 hektar stort varav 1200 hektar ligger i Sollentuna och området reserverades ursprungligen för militärt övningsområde i början av 1900-talet.

Området sträcker sig Solna, Sundbyberg, Stockholm, Sollentuna och Järfälla kommuner. Järvafältet, som har fått namn av Järva gård i Solna, är ett gammalt kulturlandskap med fornlämningar redan från bronsåldern. Här finns levande jordbruk omväxlande med skogar och sjöar.

Den norra delen av Järvafältet utgörs av Järvafältets naturreservat och Hansta naturreservat. Skogarna är tänkta att vara urskog. Här finns sjöarna Säbysjön, Översjön och Ravalen med fina badmöjligheter. Biltrafik är förbjuden i hela området och området har många vägar lämpliga för promenad och cykel. Här finns också några gårdar och torp: Bögs gård i Sollentuna som är en demonstrationsgård, och vid Väsby gård finns en välbesökt naturskola.

Fäboda som idag fortfarande är i bruk har anor ner till 1635 och var ett torp under Viby gård.
I början av 1900-talet kom Fäboda i statens ägo och hörde till Järva skjutfält. På 1940-talet fanns här en militär övningsanläggning kallad "Stalingrad" som byggdes upp nordost om Fäboda.[3] I närheten av Fäboda gjordes övningar i sprängning. Än idag syns gropar i marken som är rester efter övergivna skyttevärn. I samband med Ryttarolympiaden 1956 hölls fälttävlan i närheten av Fäboda.[4] På Fäboda drivs idag (2015) fortfarande lantbruk. Den historiska bebyggelsen utgörs av bland annat två rödfärgade bostadshus och en röd ladugård.

Sedan den militära verksamheten på Järvafältet avvecklats, planerades på 1960-talet att bygga nya bostadsområden. För Sollentunas del innebar planerna att uppföra bostäder för 40 000 människor och de nya stadsdelarna skulle uppkallas efter de gamla torpen NysvedAlboda och Fäboda. Vid Bögs gård och Fäboda planerades tunnelbanestationer.[5]

Men inte alla byggplaner fullföljdes, så förblev exempelvis Sollentunas del av Järvafältet obebyggd sedan ett fullmäktigebeslut i Sollentuna stoppades med en rösts övervikt.[5] I stället blev området naturreservat med undantag för kommundelen Viby som på 1970-talet bebyggdes med villor, kedjehus och radhus. Viby gårds huvudbyggnad från 1820-talet är fortfarande bevarad och ägs av Sollentuna hembygdsförening.[6]

(källa Wikipedia)