Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solceller – så kommer ni i gång

Många vill investera i solceller, men det finns några saker som är bra att tänka på innan man kör igång. Andreas Nilsson, elansvarig HSB Värmland, tipsar om allt från bygglov till offertunderlag.

De skenande elpriserna får många att titta på solceller, något som i dagsläget är en god affär. Det finns dock några saker som är bra att tänka på innan man fattar beslut om investering.

– Generellt sett krävs inget bygglov för solceller så länge de följer takets vinkel, säger Andreas Nilsson.

– Har du däremot ett platt tak och ska vinkla upp panelerna kan du behöva bygglov. Sedan har vissa områden och vissa kommuner olika regler så det är alltid bra att kolla med kommunen först om vad som gäller hos just er, säger Andreas.

"En förstudie kan vara bra att använda som underlag vid en upphandling."

Får ni ja från kommunen kan nästa steg vara att göra en förstudie där man bland annat tittar på hur stor anläggning ni skulle behöva, hur stor anläggning ni får plats med samt hur kalkylen skulle se ut.

 – Vi på HSB Värmland har gjort en hel del förstudier för föreningar och fördelen är att föreningen då får en siffra på hur många kWh de kan spara per år och kan göra en besparingskalkyl utifrån den, tipsar Andreas.

En förstudie kan också vara bra att använda som underlag vid en upphandling, eftersom man då är säker på att alla offerter föreningen får in har utgått från samma parametrar. Samtidigt kostar det pengar, ofta cirka 20 000 kronor, att göra en förstudie med hjälp av en extern expert. Är styrelsen osäker på om solceller verkligen är aktuellt kan en sådan kostnad kännas onödig. Går man däremot vidare och gör en upphandling kan en förstudie vara guld värd.

– Som efterfrågan på solceller är just nu kan solcellsföretagen nästan välja och vraka vilka jobb de vill ta. Det är en ganska vild marknad, och har man en ordentlig förstudie gjord av en expert är det lättare att välja rätt leverantör och se igenom eventuellt försäljarsnack, säger Andreas.

Överlag är Andreas bästa råd att ta hjälp av en oberoende expert innan man fattar beslut om att installera solceller.

– Finns det någon i föreningen som är expert och som man litar på behövs det såklart inte, men annars skulle jag rekommendera att ta extern hjälp, för det är ändå en ganska stor investering, säger Andreas.

En god investering

För några år sedan fanns det statliga bidrag för de bostadsrättsföreningar som installerade solceller. De stöden är nu borttagna, men å andra sidan gör dagens elpriser kalkylen lätt att räkna hem ändå.

– Just nu är det en sanslöst bra investering. I och med att elpriserna har ökat får du idag ännu bättre betalt än tidigare när du säljer solel, säger Andreas Nilsson, elansvarig på HSB Värmland.

Men de extremt höga elpriser som Europa ser nu kommer förmodligen inte att vara för evigt, och därför menar Andreas Nilsson att investeringskalkylen inte ska bygga på dagens siffror utan på ett mer långsiktigt pris.

– Det viktiga är att prata med sitt elhandelsbolag och kolla hur mycket det kostar för dig att köpa el, respektive hur mycket du får när du säljer elen. Olika bolag har olika avtal, så det är viktigt att räkna på helheten och se vad som gäller just er, säger Andreas.

Många parametrar påverkar lönsamheten vid en solcellsivestering, bland annat hur mycket elen kan säljas för eller om fastigheten har IMD.

Något som däremot i princip alltid är en bra affär är att i samband med en solcellsinstallation se till att föreningen går över till så kallad IMD – individuell mätning och debitering.

– I en traditionell bostadsrätt har föreningen ett elabonnemang, och därtill har varje lägenhet var sitt eget abonnemang. Om ni då installerar solel är det bara föreningen som kan använda elen, till exempel till tvättstugan och utebelysningen, och så måste medlemmarna ändå köpa el utifrån, förklarar Andreas.

Om föreningen däremot går över till IMD har hela fastigheten ett enda abonnemang, med egna avgiftsfria IMD-mätare som mäter förbrukningen i de enskilda lägenheterna.

– På så sätt kan även medlemmarna använda elen från solcellerna och betalar till föreningen i stället för till en annan elleverantör. Då sparar ni abonnemangskostnaden samtidigt som medlemmarna slipper köpa el utifrån, med allt vad det innebär av överföringsavgifter och högre pris, säger Andreas.

För de föreningar som säljer elen vidare, antingen till medlemmarna eller ut på nätet, finns också vissa skattemässiga avdrag att göra.

– I vissa fall kan man dra av momsen, i vissa fall kan man göra avdrag på investeringen. Men det bästa är att fråga en ekonom vad som gäller i just ert fall.

Dessutom påpekar Andreas att en viktig aspekt när man räknar på en eventuell solcellsanläggning är att titta på den framtida förbrukningen.

– Förmodligen kommer antalet elbilar att öka och därmed elåtgången. Om hälften av era medlemmar kör elbil om några år ökar elförbrukningen ganska drastiskt, och det är bra att ta in i kalkylen från början.

Lagra energin och maxa effekten

Att solceller är en bra investering för både miljön och plånboken är de flesta medvetna om. Men visste du att det i dag går att addera batterier som både kan minska kostnaderna och öka intäkterna från installationen?

Hjälp med solceller?

På de flesta HSB-föreningar finns expertis kring både elfrågor och solceller. Tveka inte att kolla med din HSB-förening vad de kan hjälpa till med.