Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stopp för stöd till solceller: Pengarna räcker ej till dem som står i kö

Nu står det klart att det snabbstopp som regeringen införde i somras gällande stöd till solceller till företag och kommuner ligger fast. De 260 miljoner kronor som har avsatts för 2021 kommer inte att räcka till alla i kön och från 2022 avvecklas stödet.

– Det är olyckligt att regeringen inte har budgeterat för att lämna stöd till dem som redan står i kö. Vi har förordat en nedtrappning över två till tre år. Nu kommer omkring hälften av alla de som ansökt om stödet att stå utan, säger Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund.

I slutet av november stod cirka 4 000 ansökningar från företag och olika typer organisationer, till exempel bostadsrättsföreningar i kö. Värdet av ansökningarna är runt 900 miljoner kronor, enligt Energimyndigheten.

Stödnivån för 2021 är 10 procent. Datumet då installationen senast ska vara slutförd ändras till 30 september 2021 och tiden för begäran om utbetalning ändras till senast två månader från slutförandedatumet som anges i beslutet om stöd.

Många bostadsrättsföreningar i HSB väntar på besked
Bara i HSB Östergötland står 30 ansökningar i kön till solcellsstödet. Se SVTs inslag om bostadsrättsföreningar som riskerar att gå miste om stödet till sina planerade solcellsanläggningar.