Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB tar ställning för elkonsumenterna

16 april 2014 Funderar du på om det går att få ner elräkningarna? Då är du inte ensam – HSB engagerar sig också i frågan om vad konsumenterna egentligen ska betala. Det gäller den så kallade elnätsavgiften där nätföretagen har ett mycket vinstgivande monopol.

HSB har tillsammans med Svenska Elnätsupproret och andra fastighets- och företagarorganisationer skrivit till Näringsdepartementet med krav på ökat kundskydd mot nätföretagens avgifter.

Dyrare elräkning
Bakgrunden är att Energimarknadsinspektionen (EI) i januari fick ett uppdrag av regeringen att lämna förslag på nytt regelverk som stärker konsumenternas ställning mot oskäliga höjningar av elnätsavgiften. I slutet av mars lämnade EI ett förslag på hur Sveriges elkunder kan få ett bättre skydd mot monopolvinster i elnäten. Det är mycket stora pengar som står på spel, uppskattningsvis 20–30 miljarder kr för varje tillsynsperiod som löper över fyra år. För enskilda konsumenter kan det innebära flera tusen kronor mer på elräkningen. I samband med förslaget skrev HSB ett remissvar till EI med krav på stärkt konsumentintresse i denna fråga.

HSB värnar om konsumentinflytande
– Problemet är att det är ett för dåligt konsumentinflytande när det gäller avgifterna till nätföretagen. Eftersom detta är ganska krångligt att sätta sig in i och dessutom omöjligt att påverka för den enskilda individen, tar HSB ställning för konsumenterna som är fast i en prissättning som grundar sig på ett monopol, säger Åke Johansson, t f samhällspolitisk chef, HSB Riksförbund.

Höga vinster
Under de två senaste åren har det pågått rättsprocesser mellan EI och 96 av Sveriges 171 elnätsföretag. I en dom i förvaltningsrätten förra året, fick elnätsföretagen rätt att höja sina avgifter med ca 34 miljarder kronor de närmsta fyra åren. Det ska täcka drift och underhåll av elnäten, dessutom får nätbolagen ta ut ersättning för kapitalkostnader. I brevet till Näringsdepartementet understryks att nätbolagen nu tillåts ta ut en vinst på 9,2 procent, vilket är mycket högt för en tjänst som är riskfri eftersom ingen konsument kan välja bort den. HSB och de övriga undertecknande företagen kräver nu att regeringen agerar snabbt och ser till att sätta stopp för nätföretagens höga uttag.

Ladda ner och läs hela brevet om elnätsavgifterna till Näringsdepartementet.