Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skåne tillsätter utredning efter granskning i media

19 juli 2017 Sydsvenskan har de senaste dagarna rapporterat om brister i HSB Skånes verksamhet. HSB Skånes styrelse tar uppgifterna på stort allvar, och hade i måndags ett extra styrelsemöte för att gå igenom kritiken. Styrelsen har med anledning av detta beslutat att genomföra en fördjupad granskning av verksamheten samt översyn av regelverk, policys och riktlinjer. Detta arbete har inletts och ska vara avslutat före kommande årsskifte. Redan nu vidtar styrelsen ett antal konkreta åtgärder.

För det första har styrelsen idag beslutat tillsätta en oberoende extern utredare med uppdrag att göra en granskning av verksamheten med utgångpunkt från det som skrivits i Sydsvenskan. Granskningen ska redovisas i en rapport till styrelsen. Rapporten kommer att utgöra underlag vid de informationsmöten för ägare och medlemmar på våra respektive marknadsområden som vi avser bjuda in till senare i höst. Inbjudan med besked om tid och plats för mötena kommer under augusti. Vi kommer även att återkomma med uppgift om vem som får uppdraget att genomföra granskningen.

Måndagens styrelsemöte har även resulterat i några konsekvenser för hur arbetet kommer att bedrivas i HSB Skåne och som redan nu kan redovisas. Här följer tre konkreta åtgärder som direkt kommer att påverka verksamheten i HSB Skåne.

– Upphandlingar och inköp från företag som har kopplingar till anställda på HSB Skåne kommer fortsättningsvis inte att ske. Att det skett vid några tillfällen är olyckligt och vid styrelsemötet den 17 juli beslutades att det gäller nolltolerans från och med nu.

– Styrelsen kommer i sin översyn att förtydliga gällande riktlinjer för anställningar gällande till exempel sommarjobb, vikariat och tillsvidareanställningar. Av riktlinjerna kommer att framgå att närstående till anställda inte ska gynnas vid rekrytering till HSB Skåne.

– Styrelsen är ansvarig för kontroll och uppföljning av verksamheten och har i detta arbete stöd av föreningens revisorer. I den nu inledda översynen kommer vi att analysera och diskutera styrelsens arbetsformer och inriktning i syfte att bli tydligare och effektivare i vårt arbete.

Frågor besvaras av HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson på 0706-04 51 41 eller Sven.Gudmundsson@skane.hsb.se.