Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Julen - en tung tid för ensamma

20 december 2017 Julhelgen är en tid på året som kan vara påfrestande för många isolerade människor. När de flesta umgås med släkt och vänner kring julmat, klappar och upplyst gran blir den egna ensamheten extra tydlig. Men det finns vägar till gemenskap.

Man räknar med att drygt två tredjedelar av de som är 60 år eller äldre bor ensamma i Sverige. Totalt uppskattas nästan 300 000 personer vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan. För många av dem är ensamheten en plåga.

- Det är viktigt att förstå att man inte är ensam om att vara ensam, och att det absolut inte är skamfyllt att vara ensam, säger psykologen Jenny Klefbom.

 

Hon fortsätter:- Ser man sin ensamhet som ett tecken på att man är mindervärdig och en person ingen kan tycka om har man ett problem. Därför är det viktigt att tänka tvärtom. Det är inte ditt fel att du är ensam, det är yttre omständigheter som lett fram till din situation. Kanske har gamla vänner avlidit eller flyttat, kanske bor barnen långt borta. Jenny Klefbom understryker att ett passivt förhållningssätt till livssituationen lätt leder till att man mår dåligt. I stället gäller det att vara aktiv, att ta sig för något som bryter ensamheten.

- Våga ta kontakt med exempelvis grannarna. De allra flesta av oss har ett nätverk av kontakter som vi brukar hälsa på, men inte tänker på som vänner. Utvidga den där hälsningsfrasen till ett lite längre samtal - de flesta tycker faktiskt om att prata. Sen är det ju bra om man är lite lyhörd, en stressad trebarnsförälder har kanske inte lika mycket tid för småprat som en pensionär, säger hon.

Den som lever ensam har något andra i allmänhet inte har, och det är tid. Den som delar med sig av den där tiden kan hitta ny gemenskap. Kanske genom att erbjuda sig att vattna grannarnas blommor eller mata deras husdjur när de är bortresta, ställa upp som barnvakt hos en ensamstående förälder eller baka en extra stor sats bullar och dela med sig till en granne. 

De flesta bostadsrättsföreningar har även de seniorklubbar för att motverka ensamhet. Läs gärna mer på HSB Stockholms seniorråds webbplats om du vill engagera dig i en seniorklubb.
- Dessutom finns ju volontärverksamheter. Röda korset har en omfattande verksamhet där volontärer exempelvis regelbundet går hem till gamla och sällskapar en stund. Anmäler du dig som volontär tas du emot med öppna armar, säger Jenny Klefbom.

- Under julen anordnas många julfiranden av församlingar och ideella organisationer. Där kan man också engagera sig som volontär. Många vittnar om den fantastiska känslan av att sätta sig själv åt sidan och hjälpa dem som har det sämre, säger hon.


Den som är gammal och inte orkar jobba under julfirandet kan i stället delta som gäst och hamnar då automatiskt i en gemenskap där det blir möjligt att hitta vänner - även om den vänskapen kanske inte ser ut precis som man tänkt sig. Jenny Klefvom tycker att vi ofta har en förvriden bild av vad som är vänskap.

- Många lever i föreställningen att det är detsamma som att vara bästisar och dela allt, ungefär som tjejerna i den amerikanska tv-serien Sex and the City. Men så är det ju inte i det verkliga livet. Man kan ha vänner som man bara dricker en kopp kaffe med då och då, och det räcker, säger hon.

Hur är det med den självvalda ensamheten då, är den problemfri?
- Det är inte självklart utan beror på varför man har gjort detta val. Om man valt att vara ensam på grund av såriga relationer är det inte så bra och då bör man söka psykologhjälp. Men har man valt ensamheten för att man trivs bäst med den, då är det såklart inget problem, säger Jenny Klefbom.

Källa statistik: SCB,ULF/SILC sam Manimalis.

Ensamhet i Sverige

Cirka 4% av svenskarna uppskattas vara socialt isolerade.

Av alla ensamhushåll har var tionde sällskap av en katt.

1,7 miljoner av Sveriges 4,3 miljoner hushåll är ensamhushåll.

17% av männen och 11% av kvinnorna har ingen nära vän.

Munkfors har med 23% den högsta procentuella andelen ensamhushåll i Sverige.

Fem steg ur ensamheten

  1. Vägra se din ensamhet som en skam. Det är inte ditt fel att du är ensam, det är yttre omständigheter som har lett till ensamhet.
  2. Våga tala med grannarna, erbjud dig att hjälpa dem med barnpassning, blomvattning eller liknande.
  3. Anmäl dig som volontär hos exempelvis Röda korset.
  4. Gå med i en förening.
  5. Om du är ensam i jul - sök upp något av de alternativa julfiranden som finns, antingen som volontär eller som gäst. Ett alternativ är Stadsmissionen som har extraöppet under jul i Stockholm.