Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips för en härlig balkong och uteplats!

23 april 2018 Nu börjar bli dags att göra i ordning balkonger och uteplatser. Vi har pratat med Pauline Bjuhr som är trädgårdsformgivare på HSB Stockholm och fått flera bra tips på vad du ska tänka på när du gör fint på din balkong eller uteplats.

1. Bra jord är grunden

För att få till en fin växtlighet på balkongen är det viktigt att börja med en bra grund. Fräsch och näringsrik jord är väsentligt för att växterna ska växa bra och hålla under hela säsongen. Eftersom de står i krukor kan de inte ta upp näring från jorden runtomkring. Fleråriga växter behöver du inte byta jorden på utan bara gödsla.

2. Se över dina urnor och krukor inför säsongen

Har du planer på att åka bort kan det vara bra att välja en eller fler stora urnor att plantera i istället för många små. En större urna torkar ut långsammare och då behöver du inte vattna lika ofta. 

3. Välj växter efter läget på din uteplats

Det är viktigt att tänka på vilket läge balkongen eller uteplatsen har. Utifrån det kan du välja växter.

I soliga lägen trivs till exempel lavendel, pelargoner och citrus- eller olivträd. Vill du odla något ätbart passar det bra med de flesta kryddväxter, tomatplantor och chiliplantor. Även jordgubbs- och smultronplantor går bra att odla på balkongen men det kan ta något år innan de ger skörd.

I skuggiga lägen kan du istället satsa på en lugn karaktär med olika bladstrukturer. Exempelvis ormbunkar eller japanska lönnar. Om du önskar fina blommor så är hortensia ett bra alternativ i skuggiga lägen. Den finns både som trädgårdshortensia och syrénhortensia med lite olika karaktär. För mer växttips för just ditt solläge fråga gärna på din lokala plantskola eller handelsträdgård.

4. Blanda olika växter i dina krukor

Det är väldigt vackert att blanda olika typer av växter i större krukor, till exempel lökväxter och ett- och fleråriga växter för att få en kruka som har olika blomningsperioder. Du kan även blanda in träd och större växter för mer variation. Ett tips är att använda sig av prydnadsgräs, det finns i jättemånga olika sorter för alla sollägen. Då har du även en prydnad under senhöst och vinter.

"Ta bort vissna blommor och blad för att få växterna att blomma om och fortsätta vara fina under hela säsongen"


5. Skärma av för en högre mysfaktor

Om du har en balkong som är nära din grannes kan det vara mysigt att skärma av med lite växter, till exempel klätterväxter eller en spaljé, det blir inte som en vägg mot grannen men lite mer privat. Klematis är en fin växt som fungerar bra som avskärmare.

6. Komplettera med textilier

Det är väldigt fint att komplettera sitt växtliv med textilier som dukar, dynor eller gardiner. Ha gärna ett färgtema för balkongen som plockas upp av växter och textilier. Du kan även sätta upp ljusslingor för en mysigare känsla på sommarkvällarna. Om du har en stor balkong eller uteplats kan det vara härligt att sätta upp en hängmatta. Kolla däremot vilka regler som gäller i din förening om du skulle behöva borra i fasaden, generellt brukar inte det vara tillåtet. 

"Tänk på att det fortfarande kan bli minusgrader på nätterna. Skydda dina växter nattetid genom att sätta ner krukorna på marken närmast husväggen och lägg en skyddande duk över"

Lycka till!